2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Gulyás Gergely: Vannak korlátai az Európai Bizottsággal való megállapodásnak

Februártól emelkedik a tanárok bére 

Gulyás Gergely a tanárbéremelésről elmondta: nagyot tudnak előrelépni. A kormány álláspontja az volt, hogy a tanárok anyagi elismertsége messze elmarad a kívánatostól és várttól, de kellettek az EU-tól nekünk járó uniós pénzek.

Azok a mi pénzeink, nem ajándékba kapjuk őket – hangsúlyozta a miniszter.

A kormány vállalta, hogy 2030-ig a diplomás átlagbér 80 százalékára emelik a tanárok bérét, 6 ezer milliárd forintba kerül a béremelés, 1, 77 milliárd eurót biztosít az Európai Bizottság, vagyis 700 milliárd forinttal járulnak hozzá a béremeléshez.

Már idén februárban 32,2 százalékkal megemelt bérhez jutnak a pedagógusok, január 30-ig megkapják erről a határozatot. Az emelés a tanárokat, óvónőket és a szakképzésben dolgozókat érinti.

Ebben a ciklusban meg fogják duplázni a béreket, az idei átlagbér 672416 forint lesz, jövőre további 21 százalékos emelés várható, vagyis 812 ezer forint lesz az átlagbér 2025-ben. Ha szükség van korrekcióra, akkor ezt a pedagógusok is meg fogják kapni.

2026-ban 880 ezer forint lesz a pedagógusok átlagbére.

Gulyás Gergely: Vannak korlátai az Európai Bizottsággal való megállapodásnak 

Gulyás Gergely boldog új évet kívánt, majd azzal kezdte a Kormányinfót, hogy számtalan, a sajtóban tárgyalt ügyet is megvitattak a kormányülésen. Uniós helyzetértékelést is tartottak, a kormány a megállapodásnak megfelelően üdvözli, hogy folyamatosan érkeznek uniós pénzek Magyarországra. A magyar jogszabályok szavatolják az igazságszolgáltatás függetlenségét, de épeszű ember a bíróságok függetlenségét az elmúlt évtizedekben egyébként sem kérdőjelezte meg – fogalmazott a miniszter.

Gulyás Gergely az uniós források további kifizetéséről elmondta, üdvözlik a tegnapi európai parlamenti vitát, mert világos képet kaphatott mindenki a helyzetről. A vita szerinte nem csupán azt tartalmazta, hogy az Európai Bizottság elismeri a kormány lépéseit az igazságszolgáltatás területén, hanem azt is, hogy a bizottság elnöke a további kifizetéseket az LMBTQ-ügyekben történő előrelépéstől, és migrációs ügyektől tette függővé. A miniszter ezt úgy értékelte, hogy két olyan ügyben próbálnak nyomást gyakorolni a magyar kormányra, amelyben a választópolgárok véleményt nyilvánítottak, népszavazások is voltak, ezért

vannak korlátai a bizottsággal való megállapodásnak.

Olyan ügyekben, ami nem árt az országnak, a kormány hajlandó megállapodni, de olyan ügyekben, amiben az emberek véleményt nyilvánítottak, antidemokratikus és elfogadhatatlan lenne. Így nem elfogadható az LMBTQ-propaganda terjesztése a gyerekek körében, és a kormány a migrációs álláspontját sem adja fel.

Gulyás Gergely úgy látja, mindenki kimutatta a foga fehérjét a vitában: a magyar baloldal még ma sem adta fel azt a reményét, hogy a tanárbéremelést megakadályozza.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató