2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Üzent a PDSZ: nem a kormánynak köszönhető a tanárbéremelés

Ahogy arról beszámoltunk, Gulyás Gergely csütörtökön bejelentette a Kormányinfón, hogy minden feltétel adott a tanárok és óvónők béremeléséhez.

Ebben a ciklusban meg fogják duplázni a béreket, az idei átlagbér 672416 forint lesz, jövőre további 21 százalékos emelés várható, vagyis 812 ezer forint lesz az átlagbér 2025-ben. Ha szükség van korrekcióra, akkor ezt a pedagógusok is meg fogják kapni.

2026-ban 880 ezer forint lesz a pedagógusok átlagbére.

A komcsi PDSZ üzent

A PDSZ "határozottan visszautasítja" Gulyás Gergely 2024. január 18-i Kormányinfón elhangzott tanárbéremeléssel kapcsolatos állításait - írja a 168 óra nevű balliberális lap.

Határozott álláspontunk, hogy Gulyás Gergely célja ezzel a kijelentésével nem más, mint a politikai hangulatkeltés annak érdekében, hogy a kormány folytathassa a szakszervezetek ellehetetlenítését célzó programját. – írja közleményében a PDSZ.

„A szakszervezetek – így a PDSZ és a PSZ – több, mint 2 éve tartó sztrájktárgyalást folytattak és folytatnak a mai napig többek között a pedagógusok béremeléséért is. Ennek érdekében hirdettek országos sztrájkot, valamint ehhez csatlakozott megannyi diák és szülő, s nőtte ki magát példaértékű módon oktatási mozgalommá a kezdeményezésük. A jelenlegi 32,2 százalékos tanárbéremelés, illetve az, hogy ez a béremelés mindenkinek jár, vagyis nemcsak a közoktatásban, hanem a szakképzésben dolgozók számára is, ezeknek a sztrájktárgyalásoknak, az azokat követő országos sztrájknapoknak, valamint az oktatási mozgalom tüntetés- és akciósorozatainak köszönhető egyértelműen!” – hangsúlyozzák. 

A PDSZ szerint a pedagógusbéremelés összességében a jogaikért kiálló diákok, pedagógusok és szülők közös fellépésének eredményeként valósult meg, az Európai Uniónak pedig kulcsszerepe volt és van az EFOP PLUS keretében a kormány által tett vállalások behajtásában. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató