2024. május 07. - Gizella
EUR : 389.62
USD : 361.8
Időjárás ikon21°15°

Levélben kérik híveiket a német püspökök, hogy ne szavazzanak az AfD-re

Nagy a félelem a mainstream körökben a keletnémet tartományokban élre törő párttól.

Egy felmérés szerint a németek arra számítanak, hogy 2024-ben lesz AfD-s miniszterelnök, írtuk két hete a Mandiner az őszi keletnémet tartományi választásokról kapcsolatos várakozásokról.

Ebben az évben három keletnémet tartományban tartanak választásokat: Szászországban, Türingiában és Brandenburgban. A YouGov közvélemény-kutató intézet szerint a németek többsége országos méretekben arra számít, hogy a szeptemberi választásokon 

A HÁROM TARTOMÁNY „LEGALÁBB EGYIKÉBEN” AZ AFD ABSZOLÚT TÖBBSÉGET SZEREZ, AMI AZT JELENTI, HOGY MINISZTERELNÖKÖT ADHAT.

Ezt a szcenáriót a német választók 53 százaléka valószínűsíti, és csak 32 százaléknyian nem hisznek benne. Az ország keleti felében ugyanakkor már 58 százalék azoknak az aránya, akik AfD-s tartományi miniszterelnökre „fogadnak”.

A gazdatüntetésekkel egyidőben aztán kiderült: néhány „szélsőjobboldalinak” bélyegzett személy és az AfD egyes politikusainak potsdami titkos találkozóján felmerült, hogy a Németországban élő több millió bevándorlót ki kellene toloncolni. 

Mindezt az AfD vezetősége is elismerte, de azt hangoztatta, hogy az ott elhangzott tervek nem szerepelnek a párt hivatalos politikájában.

EZ AZONBAN MÁR ELÉG VOLT A MAINSTREAM SAJTÓNAK ÉS A KORMÁNYKOALÍCIÓT ALKOTÓ PÁRTOKNAK: AZ ELMÚLT NAPOKBAN SZÁMOS NAGYVÁROSBAN ÉRTÉK EGYMÁST A TÖBB EZRES TÜNTETÉSEK A „SZÉLSŐJOBBOLDAL” ELLEN.

Továbbá hat keletnémet püspök arra szólította fel a választókat, hogy ne szavazzanak az AfD jelöltjeire az idén tartandó tartományi választásokon.

 A püspökök „a demokrácia védelmében” írtak levelet, amelyben – mint arról a ZDF mellett néhány más hírportál is beszámolt – több „szélsőséges csoport”, illetve párt, 

DE MINDENEKELŐTT AZ AFD ELLEN FOGLALTAK ÁLLÁST.

Hamburg, Berlin, Magdeburg, Erfurt, Görlitz és Drezda püspöke a Szavazz felelősségteljesen címet viselő kétoldalas levélben az AfD-t külön is említve bírálta a migránsok és a fogyatékkal élők kiutasításáról szóló „durva fantáziákat”, a klímaváltozás tagadását, továbbá politikusok és intézmények általános megvetését, számol be a levél tartalmáról az Infostart.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató