2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Zaharova: Párizs a felelős a francia zsoldosok harkovi haláláért

Az orosz külügyminisztérium bekérette Pierre Levy francia nagykövetet az ukrajnai Harkov városára mért halálos rakétacsapás után, aggodalmát fejezve ki Párizs “növekvő szerepvállalása” miatt az ukrajnai konfliktusban. Az orosz hadsereg szerint a hét elején végrehajtott csapás több mint 60 külföldi zsoldos, túlnyomórészt francia állampolgárságú katonát ölt meg.



A tisztviselők azt mondták a megbízottnak, hogy a francia állampolgárok közötti tömeges áldozatokért maga Párizs a felelős – közölte pénteken Marija Zaharova külügyminisztériumi szóvivő.

Franciaország sokáig szemet hunyt a toborzó ügynökségek aktív munkája felett az országban, amelyek zsoldosokat béreltek fel, hogy az ukrán oldalon harcoljanak a konfliktusban – tette hozzá.

“A Nyugat, köztük Franciaország által folytatott “proxy-háború”, a Zelenszkij-rezsim fegyver- és haditechnikai ellátásának folyamatos növekedése ellentmond a béke megteremtésének fontosságáról szóló nyilatkozatoknak, eszkalálja az ellenségeskedéseket, számos civil áldozathoz vezet, és a kijevi kormány háborús bűneinek cinkosává teszi”

– jelentette ki Zaharova.

A zsoldosok tömeges halálát kedd este okozták, amikor az orosz hadsereg célba vette a “külföldi harcosok ideiglenes gyülekezőhelyét Harkovban”. A csapás több mint 60 külföldi harcost ölt meg és több mint 20-at megsebesített, többségükről azt mondták, hogy “francia zsoldosok” voltak.

Az orosz hadsereg beszámolóját az eseményekről az ukrán fél vitatta, amely több, egymásnak ellentmondó nyilatkozatot tett az incidensről. A regionális rendőrség azt állította, hogy a lerombolt helyszín egy lakóépület volt, míg a helyi hatóságok ragaszkodtak ahhoz, hogy valójában egy elhagyatott kórház volt.

Ritter abszurdnak nevezte azt a gondolatot, hogy Párizs nem tudott ukrajnai zsoldosairól

Scott Ritter nyugalmazott amerikai tengerészgyalogság hírszerző tisztje és katonai elemzője a RIA Novosztyinak adott interjújában abszurdnak nevezte azt a feltételezést, hogy a francia hatóságok nem tudtak oly sok állampolgárukról az ukrajnai harci övezetben.

"Nagyon valószínűtlen, hogy ekkora számban és ilyen koncentrációban francia állampolgárok tartózkodtak Ukrajnában, az ukrán hadsereg oldalán harcoltak, és a francia kormány nem tudott róla. Az sem valószínű, hogy ekkora számú francia volt Ukrajnában a francia kormány támogatása nélkül, ami azt jelenti, hogy a hatóságok elnézik az ilyen lépéseket"

- mondta Ritter.

Megjegyezte, hogy még tisztázni kell, kik voltak a meggyilkolt francia harcosok között, „hivatásos katonák, kalandra vágyó civilek vagy egyszerűen zsoldosok” voltak. Emellett a katonai elemző nem zárta ki, hogy számos elesett francia kapcsolatban állhatott a francia idegenlégióval, és tanácsot adott az ukrán fegyveres erőknek .

„De maga az elképzelés, hogy a francia hatóságok semmit sem tudtak, teljesen abszurd” – zárta gondolatait Ritter.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató