2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Fico kijelentette, hogy blokkolja Ukrajna NATO-tagságát

Robert Fico szlovák miniszterelnök január 24-én Ungváron fog találkozni ukrán kollégájával, Denisz Smihallal.

A szlovák kormányfő az RTVS televíziós csatornának előzetesen kijelentette, hogy blokkolni fogja Ukrajna NATO-tagságát, mert az a harmadik világháború kirobbanását jelentené.

"Tudom, hogy mivel jövök (az ukrán miniszterelnökkel való találkozóra - a szerk.), humanitárius segéllyel jövök, megerősítjük, hogy nem kapnak fegyvert a szlovák hadseregtől és az állami raktárakból, azt mondom, hogy vannak dolgok, amelyekről teljesen más a véleményünk. Ami az Európai Unióhoz való csatlakozásukat illeti, ezt tiszteletben tartjuk, de teljesíteniük kell a feltételeket... Elmondom, hogy ellenzem Ukrajna NATO-tagságát, élni fogok vétójogommal és megakadályozom, mert ez a harmadik világháború alapja lesz"

- mondta Fico szombaton.

Elmondása szerint a január 24-re tervezett találkozó Ungváron "érdekes" lesz. Fico azt is elmondta, hogy az ukrán fél nem akar sajtótájékoztatót tartani a találkozó után.

Korábban a szlovák kormány úgy döntött, hogy a humanitárius segítségnyújtásra összpontosít, és nem küld több fegyvert Ukrajnába. A Fico vezette kabinet nem hagyta jóvá az előző kormány javaslatát, hogy újabb 40,3 millió euró értékű katonai segélyt küldjenek Ukrajnának. Elsősorban lőszerekről volt szó. Ez a katonai segélycsomag lett volna a 14. Szlovákia részéről, az ukrajnai konfliktus kezdete óta a köztársaság 671 millió euró értékben küldött fegyvereket, lőszert és felszerelést Kijevnek.

 

Bede Zsolt- Vadhajtasok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató