2024. május 07. - Gizella
EUR : 389.62
USD : 361.8
Időjárás ikon21°15°

Tízezrek tüntettek Németországban az AfD szélsőjobboldali nézetei ellen

Tízezrek vonultak utcára Németország több városában szombaton, hogy tiltakozzanak az Alternatíva Németországért (AfD) jobboldali parlamenti párt és annak idegenellenes, antiszemita álláspontja ellen, írja az MTI. Tüntetések voltak többek között Frankfurtban, Hannoverben, Kasselben, Dortmundban, Wuppertalban, Karlsruhéban, Nürnbergben és más városokban is.

A tüntetési hullámot az váltotta ki, hogy sajtóhírek szerint egy szélsőjobboldali találkozót tartottak tavaly novemberben Németországban, amelyen az AfD képviselői is részt vettek, és ahol több millió bevándorló kitelepítése is felmerült. A Potsdamban tartott találkozón AfD-s és a konzervatív Kereszténydemokrata Unióhoz (CDU) tartozó politikusok remigrációról beszéltek. A terv nemcsak a menedékkérőkre, de a tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiekre és „a nem asszimilált” német állampolgárokra is vonatkozna.

Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter az eset után azt mondta: az olyan ártalmatlannak tűnő kifejezések mögött, mint a „remigráció”, felsejlik az emberek etnikai származása vagy politikai nézetei miatti tömeges kiutasításnak és deportálásnak a gondolata.

A demonstrálók a szombati tüntetésen világossá tették: nem akarják, hogy az ország visszatérjen a náci múltjához. Néhányan „A fasizmus nem alternatíva” feliratú táblákkal vonultak fel.

A napok óta tartó tüntetéseket Olaf Scholz kancellár is támogatta. „A jobboldali szélsőségesek támadják a demokráciánkat” – mondta korábban.

Vasárnapra további demonstrációkat jelentettek be.

Az AfD egyébként jelenleg Németország második legnépszerűbb pártja.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató