2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Visít a Mérce: a rendőrség szétverte az antifákat, néhányukat csonttöréssel szállították kórházba

A rendőrség verte szét a Rosa Luxemburg és Karl Liebknecht meggyilkolásának 105. évfordulója alkalmából tartott, több ezres tüntetést a múlt vasárnap Berlinben. A hatóság beavatkozásának hivatalos oka a palesztinokkal szolidaritást vállaló molinók és jelszavak megjelenése volt, az összecsapásokká fajuló intézkedésben összesen 16 embert tartóztattak le és legalább 36-an megsérültek  - picsogja a Jámbor András által alapított szélsőbalos portál.

Rosa Luxemburgot és Karl Liebknechtet, a német Kommunista Párt alapítóit 1919 január 15-én gyilkolták meg a fehér tiszti különítmény martalócai Berlinben. Az évforduló alkalmából a városban immár hagyományosnak mondható megemlékező tüntetés az idei évben a politikusokra való emlékezés mellett a gázai konfliktusról és a palesztinokkal való szolidaritásról is szólt. A Junge Welt beszámolója szerint a baloldali szervezetek demonstrációja közel 10 ezer fősre duzzadt, amikor

a rendőrség a résztvevőkre támadt

- írják.

A beavatkozásra a lap beszámolója szerint azután került sor, hogy a hatóságok által betiltott „From the river to the sea, Palestine will be free” (A folyótól a tengerig, Palesztina szabad lesz) szlogent skandálta a tüntetés egyik résztvevője. A felszólaló letartóztatását követően a tömeg eleje visszafordult, kiszorítva a rendőrség embereit. Erre gumibotozással és könnygázzal válaszolt a hatóság – aminek eredményeként egy 65 éves férfi megsérült és eszméletét vesztette.

A mentőszolgálat tájékoztatása szerint 15 másik tüntetőt is kórházban kellett ellátni,

néhányukat súlyos sérülésekkel, például csonttörésekkel.

 Az eljáró karhatalmi erők 21 embere is megsérült az összecsapásban - teszik hozzá.

A nemzetközi megmozdulásokkal ellentétben Magyarországon jelenleg egyetlen palesztin-, tűzszünet- vagy békepárti tüntetést sem engedélyez a rendőrség a gázai háború kapcsán. Amint arról több alkalommal beszámoltunk, Orbán Viktor októberi rádióinterjúját követően azonos, gyenge alapokon álló érveléssel tilt be a rendőrség minden hasonló kezdeményezést - picsogják.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató