2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Die Welt: súlyos az ukránok helyzete a fronton

A frontvonalakon kialakult helyzet egyre hátrányosabbá válik Ukrajna számára – jelentette a héten a Die Welt című német napilap kijevi tudósítója. Az ukrán csapatoknak súlyosan hiányzik a lőszer és a személyzet az orosz támadások kivédéséhez – írta Paul Ronzheimer “tábornokokra és katonákra” hivatkozva, akikkel “folyamatosan kapcsolatban állt”. 



A kijevi csapatok a sokat hangoztatott nyári ellentámadásuk kudarca után nagyrészt védekezésbe vonultak. A 2023. június elején kezdődött hadművelet a súlyos személyi és felszerelésveszteségek ellenére sem tudott áttörést elérni vagy jelentős változásokat hozni a frontvonalakon.

Az orosz védelmi minisztérium korábban 160 ezerre becsülte Ukrajna veszteségeit a sikertelen ellentámadás során. Moszkva a konfliktus során Kijev összes veszteségét is katasztrofálisnak minősítette, becslése szerint 2022 februárja óta közel 400 ezer katona halt vagy sebesült meg.

A hét elején egy másik jelentésében a tudósító megjegyezte, hogy az ukrán csapatok a teljes frontvonal mentén keleten és délen védekezésbe vonultak, és még mindig küzdenek a terület megtartásáért. A moszkvai csapatok “masszív támadásokat” indítottak 80 területen “a front több száz kilométeres szakaszán” – tette hozzá.

“Folyamatosan halljuk a katonák üzeneteit, amelyek egyre drámaibbá válnak” – jelentette Ronzheimer, hozzátéve, hogy a kijevi csapatok figyelmeztettek, hogy aligha lesznek képesek megvédeni jelenlegi állásaikat azzal, amivel ebben a pillanatban rendelkeznek.

Az ukrán csapatok számára “nagyon nehéz” lesz hosszú távon tartani Avgyejevkát, mivel Moszkva erői folyamatosan haladtak előre azon a területen – mondta Ronzheimer. “Az oroszok ott offenzívában vannak, és méterről méterre haladnak előre” – tette hozzá, megjegyezve ugyanakkor, hogy az ilyen előrenyomulások még mindig elég költségesek Moszkva számára.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató