2024. július 25. - Jakab, Kristóf
EUR : 391.96
USD : 361.72
Időjárás ikon28°18°

Putyin kifosztja Afrikát – kongatja a vészharangot a brit lap

Afrika kincseinek módszeres kifosztása az utóbbi években sem állt meg, sőt magasabb szintre lépett.

A korábbi brit külügyminiszter, Dominic Raab álláspontja szerint sürgősen lépnie kell a világnak, ugyanis Vlagyimir Putyin elszívja Afrika természeti kincseit, és gyakorlatilag ebből finanszírozza a háborút. Dominic Raab emellett hangsúlyozza, hogy a kormányoknak teljesíteniük kell Ukrajna kéréseit a haderejének megerősítése érdekében, a szankciókat pedig még inkább ki kell terjeszteni, hogy hatékonyabban tudják meggátolni a Kreml külföldi üzleti vállalkozásait – írta meg a The Telegraph.

A célkeresztben Közép-Afrika

A lap szerint Jevgenyij Prigozsin még a mai napig tisztázatlan halála sem állította meg Moszkvát abban, hogy tovább folytassa a Föld kincseinek kifosztását a világ számos pontján. Sőt, azóta még inkább kihasználta az alkalmat arra, hogy ellenőrzés nélkül finanszírozhassa a hadigépezetét. Például a Közép-Afrikai Köztársaság korábban alkut köthetett Prigozsinnal, amely révén az orosz zsoldosok a biztonságért cserébe átengedték az oroszoknak a természeti erőforrások kitermelését. Ezáltal nem lettek érdekesek az égbekiáltó emberi jogsértések sem a fekete-afrikai országban.

Afrika kincseinek módszeres kifosztása az utóbbi években sem állt meg, sőt magasabb szintre lépett.

Ugyanis Dominic Raab szerint Kína is hasonló utat jár be az Új selyemút kezdeményezésen keresztül. Ezen keresztül Kína hozzá tud férni például a Kongói Köztársaság réz- és kobaltkészleteihez. A lap szerint ezért a világnak határozottan kell cselekednie annak érdekében, hogy ezek a törékeny, ugyanakkor makacs kormányok szándékosan eladjanak vagyontárgyakat és erőforrásaikat az ellenséges államoknak.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató