2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Kunhalmi visít: Visszaveheti a fővárost a Fidesz, ha az ellenzéki pártok külön indulnak a júniusi önkormányzati választáson

Visszaveheti a fővárost a Fidesz, ha az ellenzéki pártok külön indulnak a júniusi önkormányzati választáson - jelentette ki az MSZP társelnöke kedden Budapesten, egy háttérbeszélgetésen. Kunhalmi Ágnes közölte, százezer aláírást akarnak összegyűjteni március 15-ig annak érdekében, hogy az ellenzéki pártok közösen induljanak mind az önkormányzati, mind az európai parlamenti (EP-) választáson. 

Az ellenzéki politikus olyan csapdának tartja, hogy egy napon lesz az önkormányzati és az EP-választás, továbbá a budapesti választási rendszert megváltoztatták, amibe az ellenzéki pártok belesétálnak. Szerinte ebben az "antidemokratikus, autoriter" rendszerben nem lehet "kétfrontos csatát" vívni, nem lehet az ellenzéki pártoknak versenyezni egymással.

Emlékeztetett arra, az MSZP egy évvel ezelőtt kezdeményezett tárgyalásokat az ellenzéki pártokkal, hogy időben felkészüljenek az idei választásokra, de a tárgyalások megszakadtak. Az MSZP-nek ebből elege lett

- mondta Kunhalmi Ágnes.

Szerinte a Fidesz verhető lenne, ehhez mind az EP-, mind az önkormányzati választáson közösen kellene indulniuk az ellenzéki pártoknak.
Hozzátette: a fővárosban vannak olyan pártok, amelyek a közgyűlési többség megtartását veszélyeztetik, a tét az Budapesten, hogy a Fidesz közgyűlési többséggel visszaveszi a várost. A teljes együttműködés az, amely képes lenne megtartani a fővárost az ellenzék kezében - mondta.

Kunhalmi Ágnes elmondta, a százezer aláírás összegyűjtésével azt akarják elérni, hogy a választók üzenjék meg a pártoknak, kutyakötelességük együttműködni. Egy dolgot nem próbált ki még az ellenzék, hogy két választás között is szisztematikusan együtt készül a miniszterelnök és a Fidesz megverésére - jegyezte meg.

Kérdésre válaszolva Kunhalmi Ágnes beszélt arról is, hogy ami az ellenzéki oldalon történik, a Fidesz érdeke, és először Orbán Viktor kellene leváltani, nem az ellenzéket. A Fidesz érdekét szolgálja Vitézy Dávid volt fideszes államtitkár színre lépése is az LMP-nél - értékelt.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató