2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Lánchíd-maffia: a sikkasztás is felmerülhet Vig Mór ügyében

A sikkasztás gyanúja is felvetődhet a több száz milliós számlagyárba belebukó exügyvéd, Vig Mórral kapcsolatban. Sajtóhírek szerint ugyanis a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt. 900 millió forintja landolt az Amnesty-vezér testvérének magán- és ügyvédi letéti számláján, amit készpénzben fel is vettek. A NAV ráadásul azt is vizsgálhatja, hogy érkeztek-e utalások az ügyvédi számlára azt követően, hogy a jogászt eltiltották a praxisától.

Az atv.hu írta meg hétfőn, hogy két év alatt, 2020. novembere és 2022. júliusa között a Lánchíd kivitelezését végző A-Híd Zrt. 1,4 milliárd forintot utalhatott a praxisától eltiltott jogász cégének, a Sunstrike Hungary Kft.-nek. Ezt követően ebből az összegből továbbutaltak 900 millió forintot Vig Mór magánszámlájára, illetve ügyvédi letéti számlájára. Az atv.hu úgy értesült: a gyanú szerint a továbbutalások a Vig Mórhoz köthető számlákra jellemzően ugyanazokon a napokon történtek, mint amely napokon az A-HÍD Zrt.-től a pénzek a Sunstrike Kft.-hez érkeztek, az összegeket pedig rövid időn belül készpénzben felvették a számlákról. 

Ezeket a tranzakciókat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az exügyvéd ellen indított, sok száz milliós költségvetési csalást érintő, számlagyáras büntetőeljárásban vizsgálja. Ebben az ügyben tavaly novemberben több más helyszín mellett az A-híd-nál is házkutatásokat tartott a NAV.

Miután pár hete a sajtóban is írtak a hatósági intézkedésről, Brenner Koloman vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte a Lánchíd felújításával kapcsolatos korrupciógyanú miatt.

Az A-Híd még Tarlós István regnálása alatt, 2019. szeptemberében nyerte el a tendert, ám Karácsonyék a hatalomváltás után új közbeszerzési eljárást írtak ki. A győztes ismét az A-Híd lett, ugyanakkor ötmilliárd forinttal drágább ajánlattal nyertek, mint amennyiért a Tarlós-érában végezték volna el a munkát. Ha a többmilliárdos drágulás még nem lenne elég, majdnem hatvanszorosára (!), 4,2 milliárd forintra emelték a Tarlós alatt zajló tenderhez képest a vállalkozónak járó előleget, a céget terhelő kötbért viszont megfelezték.

Sikkasztás gyanúja is felmerülhet

Visszatérve a NAV-nyomozáshoz, az adóhatóság az atv.hu értesülése szerint azt is vizsgálja, hogy érkeztek-e utalások Vig Mór (aki az Amnesty International Magyarország igazgatójának, Vig Dávidnak a testvére) ügyvédi letéti számlájára azt követően, hogy az ügyvédet a Kúria jogerősen 2022. januárjában vesztegetés elkövetésemiatt eltiltotta az ügyvédi hivatás gyakorlásától és ezt követően a Budapesti Ügyvédi Kamara törölte a kamarai nyilvántartásból. 

Ha ez valóban így volt, ez több kérdést is felvet. Ügyvédi forrásunk szerint egyrészt Vignek meg kellett volna szüntetnie a számláját, ha ezt nem tette, már nem járt el szabályosan. Másrészt, az ügyvédi letéti számlára pontosan meghatározott célból érkeznek pénzek, amelyeket egy ideig ügyvédre bíznak, például ingatlanvásárlási ügyleteknél. Ha Vig esetében ez nem így történt, ráadásul az oda érkező összegeket a jogász öncélúan felvette, az súlyos bűncselekménynek, sikkasztásnak hívják. Megjegyzendő, ha Vig Mór cégétől a magánszámlájára is indokolatlanul érkeztek az A-Híd pénzei, az is minősülhet sikkasztásnak forrásunk szerint.

Nem éppen makulátlan múlt

Vig Mórt a fent említett számlagyáras, illetve vesztegetéses ügyön kívül több más bűnüggyel is összefüggésbe hozták. Többek között azzal is vádolják, hogy egy jelenleg is körözött bűnöző társaságában vehetett részt egy nemzetközi csalássorozatban, de a férfit korábban kapcsolatba hozták felesége volt párjának megveretésével is. 

A bűnügyek mellett a Magyar Nemzet Vig homályos cégügyeire is felhívta már a figyelmet: például Büro Cégkezelő Kft. néven egy cégtemetőként is működő szolgáltató köthető a jogászhoz, amely a II. kerületi Keleti Károly utca egyik földszinti üzlethelyiségébe van bejegyezve, majd azt is megírtuk, hogy Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon bizalmasának egyik vállalkozása is ehhez a szolgáltatóhoz került. 

 

(Magyar Nemzet)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató