2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Lánczi Tamás: Meg fogjuk vizsgálni, hogy a média területén hogyan érvényesül a magyar szuverenitás

„Számítani lehet arra is, hogy az Európai Unió eljárást fog indítani tágabb értelemben a magyar szuverenitás, azon belül elsősorban a Szuverenitásvédelmi Hivatal és az intézményt létrehozó törvény miatt Magyarországgal szemben”

– mondta Lánczi Tamás, az újonnan létrehozott Szuveneritásvédelmi Hivatal vezetője a Magyar Nemzetnek adott interjújában. Lánczi Tamás szerint ezekre fel kell készülni, de „ilyen a boksz”. A hatóságot éppen az hívta életre, hogy egy kultúrharc zajlik Nyugaton.



Lánczi Tamás szerint a törvény egyszerűen fogalmaz: a hivatal feltérképezi, hogy hol sérül a magyar szuverenitás. A Szuverenitásvédelmi Hivatal maga nem nyomoz, mivel nem titkosszolgálat, rendőrség vagy ügyészség. De együttműködhet ezekkel az állami szervekkel. Szankcionálási jogköre nem lesz.

Lánczi szerint jogos választói igény, hogy kiderüljön, milyen finanszírozás áll a politikai szereplők, és a „civilnek mondott szervezetek” mögött.

Lánczi Tamástól azt is megkérdezték, milyen szerepe lesz a hivatalnak az önkormányzati és európai parlamenti választási kampányokban. Erre azt mondta: „Ki fogunk dolgozni egy módszertant, amellyel monitorozzuk a választás tisztaságát abból az aspektusból, hogy történik-e külföldi beavatkozás.”

Korábban többször szóba került, hogy a független médiára milyen hatással lehet a hivatal létrehozása. Lánczi szerint a magyar szuverenitást nem csak a választásokon kell megvédeni, mivel a szuverenitásnak több aspektusa van.

Ezek közé tartozik a gazdasági, a politikai, valamint a kulturális aspektus. Továbbá ott van még a média kérdésköre is.

„Ezekben a dimenziókban is kutatásokat és vizsgálatokat fogunk végezni, hogy ezeken a területeken milyen mértékben érvényesül a magyar szuverenitás.”



Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató