2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

A lengyel gazdák országszerte tiltakozást szerveztek az Ukrajnából érkező áruk miatt

Lengyelországban gazdálkodók tömeges tiltakozást szerveztek az Ukrajnából érkező mezőgazdasági termékek beáramlása ellen – írja az RMF FM rádió.

"A gazdálkodók traktorokat és egyéb járműveket hoztak az utakra. A mezőgazdasági termelők országszerte legalább 150 ponton akadályozzák a forgalmat" - áll a jelentésben.

Megjegyzendő, hogy Varsóban nem volt információ az útlezárásról.

A tüntetés szervezői szerint két fő követelésük van. Mindenekelőtt az Ukrajnából és más EU-n kívüli államokból származó áruimport ellen tiltakoznak.

"Az európai gazdálkodók viselik a költségeket, és betartják azokat a szabályokat, amelyek az ukrajnai és a közösségen kívüli országok gazdálkodóira nem vonatkoznak. Az EU-n kívüli agrár-élelmiszeripari termékek európai piacra engedése szabályok nélkül rendkívül felelőtlenség Európa részéről, és veszélyezteti a létünket. Ez veszélyezteti az európaiak élelmezésbiztonságát!" - áll a közleményben.

Másodszor, a tüntetők a közös agrárpolitika felülvizsgálatát szorgalmazzák. Így nem értenek egyet a növény- és állattermelés korlátozásával, illetve az európai zöld megállapodás miatti egyéb környezetvédelmi korlátozások bevezetésével.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató