2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Nem veszik vissza a státusztörvényt megtagadó tanárokat

A tankerületek megtiltották azoknak a tanároknak a visszavételét, akik nem írták alá korábban a státusztörvényt.

Az RTL Híradó riportja szerint nagyon elkeserítő a tanárok helyzete, ugyanis azokat, akik megtagadták a státusztörvény aláírását, nem veszik vissza az állásukba – még akkor sem, ha azóta már megváltoztatták a státusztörvény aláírásával kapcsolatos véleményüket. 

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint ez hatalmas diszkrimináció, és nagyon nem fair a tanárokkal szemben. Mint mondta, sok esetben az adott iskola igazgatója még vissza is venné a tanárokat, de a tankerületek megtiltják ezt nekik. 

 

Ez nagyon súlyos diszkrimináció, az esélyegyenlőségről szóló törvénnyel is totálisan ellentétes, úgyhogy mi azt tudjuk mondani ezeknek a kollégáknak, hogy abban az esetben, ha tudják bizonyítani, hogy ténylegesen ezért nem vették őket vissza – ez egyébként viszonylag nehéz –, akkor indítsanak polgári peres eljárásokat

– tanácsolja az érintetteknek Nagy Erzsébet.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete azonban mást mond. Szerintük a törvény nem tiltja a tanárok visszatérését. Csak annyi kikötés van, hogy ha valaki 90 napon belül kezd el újra tanítani, akkor annak vissza kell fizetnie a végkielégítését.

Egy volt matematika-fizika szakos pedagógus a következőket mesélte a helyzetéről:

Az igazgató azt mondta, reménykedik, és felhívja a tankerületet. Így is történt, majd pár perc múlva visszajött, és elmondta, hogy a matek-fizika szakpárt hallva előbb felsőbb szintekre kapcsolták a vonalban, de végül úgy döntött a tankerület, hogy nem vehetnek fel.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató