2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Harmincöt éve mondta ki Pozsgay Imre, hogy 1956 népfelkelés volt

A kommunista párt egyik vezetője egy oligarchisztikus, a nemzetet is megalázó uralmi forma elleni felkelésnek nevezte a három évtizeddel korábban történteket.

Harmincöt évvel ezelőtt, 1989. január 28-án, egy szombat délutánon mondta el legendássá vált rádiónyilatkozatát a 2016-ban elhunyt Pozsgay Imre, aki 35 évvel ezelőtt az MSZMP Politikai Bizottságának tagja volt.

A korábban kulturális és művelődési miniszteri posztot is betöltő Pozsgay a 168 Óra című rádiómű­sorban először hivatkozott arra, hogy az MSZMP Központi Bizottsága által felkért Történész Albizottság – a Központi Bizottság által még meg nem vitatott – szak­értői anyaga az 1956-os eseményeket „népfelkelésnek” tartja, amely a nemzeti önérzetében megsértett és megalázott társadalom fellépése volt a diktatúra ellen.

A bejelentés így hangzott el:

- És hogyan ítélik meg Nagy Imre 1956-os szerepét, tevékenységét?

- Ez az, ami körül még zajlanak a viták, felmerülhetnek olyan belső és külső összefüggések, amelyek ezt a megítélést, hogy úgy mondjam, árnyaltabbá teszik.

Például önmagában az a körülmény, hogy ez a bizottság, a jelenlegi kutatások alapján, népfelkelésnek látja azt, ami 1956-ban történt. Egy oligarchisztikus és a nemzetet is megalázó uralmi forma elleni felkelésnek.

Sokan ezt a pillanatot tartják a rendszerváltás kezdetének, bár ne feledjük: Kádár János ekkor még életben volt, jóllehet komoly tisztséget már nem is viselt (1988 májusában mentették fel a főtitkári posztról, amelyet a fehérterrort vizionáló Grósz Károly vett át).

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató