2024. május 07. - Gizella
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon23°13°

Radványi Miklós: Orbán Viktor pszichopata külpolitikát folytat

Ami Orbán személyét illeti: ő már Magyarországon mindent elért, politikailag, pénzügyileg, gazdaságilag és a média szempontjából teljhatalmú úrrá vált, olyan centralizációt hajtott végre, amilyent még Rákosinak és Kádárnak sem sikerült. Mivel pedig Magyarországon mindent elért, amit elérhetett, a szemeit Európára, sőt még azon is túlra is vetette – fejtegette a "közíró".

Radványi szerint ezért próbált először az EU-ban létrehozni egy szándékai szerint többségi blokkot, de nem járt sikerrel. Ezután megpróbálta és próbálja meglovagolni az úgynevezett amerikai „Trump-lovat”, „ami azonban úgyszintén nem fog neki sikerülni, mert még ha ismét Trump is lesz az elnök, akkor sem fogja azt a politikát folytatni – sem a bel- sem a külpolitikában –, mint amit 2016-2020 között megszokhattunk tőle”. 

Orbán nem csak európai, hanem világjelenség is akar lenni, arra áhítozik, hogy tényező legyen mind az unió politikájának a meghatározásában és kidolgozásában, mind pedig a NATO-ban – fogalmazott Radványi. „Ezt én úgy nevezem, hogy politikai demencia – mégpedig azért, mert Orbán alkalmatlan arra, hogy megértse, jelen pillanatban mi Magyarország helye és szerepe a két szövetségi rendszerben.” 

Ami pedig a személyiségét illeti: „Orbán – nem pszichológiai és/vagy pszichiátriai szempontból közelítve – pszichopata külpolitikát folytat: nem egy stratégián alapul a külpolitikával kapcsolatos elképzelése, hanem a személyiségének azon fő vonásain, hogy érzéketlen mind a két szövetség értékeire és céljaira, mind a többi tagállam bel- és külpolitikai problémáira, és a pszichopatákhoz hasonlóan, teljes beszűkültséggel a saját illúzióit próbálja megvalósítani” 

A svéd NATO-csatlakozásról azt gondolja: „Nyilván senki nem tudja bebizonyítani azt, hogy Putyin explicit mondott-e neki ilyet vagy sem, de az tény, hogy amit ő csinál, az teljes mértékben megfelel az orosz külpolitikai érdekeknek” - mondja.

„Orbán azonban ebből vesztesen fog kikerülni, rá kell jöjjön ugyanis, hogy csak a magyar szemétdombon kukorékolhat, a globális szemétdomboknak már a közelébe sem engedik” - tette hozzá.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató