2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Ungváry: Bayer Zsolt nagyapja nyilas gettóorvosból lett az ÁVH besúgója, aztán elítélt magzatelhajtó

Elszabadult a történész.

Bayer Zsolt élethazugságai címmel tett közzé videót vasárnap reggel az Ungváry Krisztián nevű senki.

A történész azt állítja, hogy Bayer nagyapja, Gyimes Károly már a II. világháború előtt aktív tagja és szervezője a nyilas pártnak Kiskőrösön. Gyimes a holokauszt idején gettóorvosként hüvelyi motozásra tanította be a kiskőrösi gettó személyzetét, majd a háború után önként jelentkezett az ÁVH-nál, és besúgónak állt.

A szélsőliberális hvg azt írja, Gyimes Ungváry kutatásai szerint nem 5 pengőért vizsgálta meg a gettóba zárt zsidókat, ahogy Bayer korábban állította. Egy általa látott vallomás szerint előfordult olyan is, hogy 500 pengőt fogadott el a segítségnyújtásért, csak hogy aztán ne csináljon semmit. Ungváry szerint abban, hogy Gyimest a háború után mégis felmentette a népbíróság, közrejátszhatott az is, hogy Gyimes ’45 után antifasiszta ellenállói legendákat gyártott magáról, és „ezzel próbálta elkábítani a népbíróságot”, emellett a terhelő vallomások egy része hiányzik is az ügyészségi aktából. Az ’50-es években aztán Gyimes önként jelentkezett besúgónak. "Állambiztonsági karrierje feltehetően több évtizeden keresztül folytatódott."

1961-ben aztán több orvossal együtt Gyimesit is elítélték különböző jogcímeken, kétrendbeli magzatelhajtásért és erre való felbujtásért 1 év felfüggesztett börtönt és 5000 forint pénzbírságot kapott a történész szerint. Ungváry hozzátette: "Bayer Zsolt egy kicsit megértőbb lehetne abban a diskurzusban, amit jelenleg az abortusz kapcsán folytat, hogyha a saját nagypapája tevékenységére gondol" - írják a liberálisok.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató