2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Stoltenberg: Ukrajnát teljes jogú tagként meg kell hívni a szövetségbe

Jens Stoltenberg vörös posztót lebbentett az oroszok előtt.

A Fox News-nak adott interjút Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára vasárnap, szemlézi az Ukrainszka Pravda. Az interjúban konkrétan elhangzott, hogy Ukrajnának idővel fel kell ajánlani a NATO-tagságot – vagyis azt, ami ellen Oroszország kvázi a háborút indított, és nagyjából mindent megtenne ellene.

Stoltenberget meg is kérdezték, hogy Ukrajna felvétele háborúhoz vezethet-e a NATO és Oroszország közt. „Norvégiából származom, határosak vagyunk Oroszországgal. Amikor Norvégia a NATO tagja lett, akkor a Szovjetunió provokációnak nevezte ezt. Ám ez nem provokáció, minden szuverén nemzetnek joga van dönteni a saját útjáról. Ez a jog létezik Norvégiában, létezik Svédországban és Finnországban, és létezik Ukrajnában is” – válaszolta.

Hozzátette: nem szabad engedni, hogy Vlagyimir Putyin elérje céljait Ukrajnában, mert ezzel például Kínát is felbátoríthatja Tajvannal kapcsolatban.

Majd a főtitkár ezt mondta:

„Helyes dolog, hogy mi (vagyis a NATO) és az Egyesült Államok Ukrajnát támogatja, és egy bizonyos ponton meg kell hívni őket, hogy a szövetség teljes jogú tagjává válhassanak”.

A NATO tagállamai tavaly, a vilniusi csúcstalálkozón nem hívták meg Ukrajnát a szövetségbe, viszont közölték a meghívás feltételeit.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató