2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Moszkva óva intette Washingtont attól, hogy nukleáris fegyvereket telepítsen Nagy-Britanniába

Oroszország figyelmezteti az Egyesült Államokat a taktikai atomfegyverek Nagy-Britanniának történő visszaszolgáltatásának veszélyére - közölte Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes.

"Ami az amerikai taktikai atomfegyvereknek Nagy-Britannia területére való feltételezett visszatérésének témáját illeti, a leghatározottabban és keményen óva intem ettől a destabilizáló lépéstől"

- mondta.

Rjabkov szerint Washington ilyen lépései nem fogják erősíteni Nagy-Britannia és az Egyesült Államok biztonságát, és nem szolgálnak elrettentő példaként Moszkva számára. Megjegyezte, hogy a nukleáris fegyverek bevetése csak növelné az általános eszkaláció és fenyegetettség szintjét Európában.

"Feltételezzük, hogy az elmúlt évek meglehetősen szomorú tapasztalatai ellenére, ami az európai biztonság szavatolását illeti, a londoni és washingtoni forrófejűek nem vonják le ebből a tanulságot, így ez a forgatókönyv nagyon is lehetséges" - tette hozzá a miniszterhelyettes.

Rjabkov azt is hangsúlyozta, hogy Moszkva nem állítja, hogy e tekintetben közvetlen jelzéseket kapna sem Washingtonból, sem Londonból. Szerinte Oroszországnak más lehetőségei vannak arra, hogy figyelemmel kísérje a történéseket és levonja a következtetéseket.

A külügyminiszter-helyettes felszólította az Egyesült Államok vezette NATO-országokat, hogy állítsák le a további eszkalációt, amely egyre veszélyesebbé válik.


Múlt pénteken, január 26-án a The Telegraph című napilap a Pentagon dokumentumaira hivatkozva arról számolt be, hogy az Egyesült Államok 15 év óta először tervezi atomfegyverek bevetését az Egyesült Királyságban az "Oroszországból érkező növekvő fenyegetés" miatt. A média szerint a Suffolk megyei Lakenheath légibázisról van szó. Washington a Hirosimára ledobott bombánál háromszor erősebb robbanófejeket szándékozik oda küldeni.

 

Bede Zsolt - Vadhajtasok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató