2024. május 01. - Fülöp, Jakab
EUR : 391.99
USD : 366.17
Időjárás ikon23°15°

2023-ban az Egyesült Államok rekordszintet ért el a fegyverexportban

Az USA 2023-ban rekordszintet ért el fegyverexportjában, 16 százalékkal, 238 milliárd dollárra növelve azt.



Erről az amerikai külügyminisztérium számolt be - jelentette a Reuters.

Számos ország viszont igyekezett feltölteni az Ukrajnába küldött készleteit, és felkészülni az esetleges újabb háborúkra. Különösen Lengyelország és Németország vásárolt aktívan.

Az amerikai külügyminisztérium Anthony Blinken szerint a fegyvereladásokat és -átadásokat "az amerikai külpolitika fontos eszközének tekintik, amelynek hosszú távú hatásai lehetnek a regionális és globális biztonságra".

Korábban arról számoltak be, hogy Ukrajna a tavaly bejelentett szállítások részeként szerdán GLSDB. földi indítású kis átmérőjü rakétákat kaphat az Egyesült Államoktól.

Eközben nemrég arról számoltak be, hogy az amerikai hatóságok harmadik országokon keresztül akarják testre szabni az Ukrajnának szánt katonai segélyeket. Cserébe a külügyminisztérium "megvizsgálhatja a Görögországnak szánt, akár 200 millió dolláros potenciális további külföldi katonai finanszírozás lehetőségeit".  Az amerikai külügyminisztérium korábban engedélyezte amerikai F-35-ös vadászrepülőgépek és kapcsolódó felszerelések eladását Görögországnak 8,6 milliárd dollárért. Akár 40 vadászrepülőgép, 42 hajtómű, irányítórendszerek, pótalkatrészek és egyéb felszerelések beszerzéséről van szó.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató