2024. május 27. - Hella
EUR : 385.56
USD : 356.18
Időjárás ikon27°15°

Felmérések szerint az ukrán fegyveres erők főparancsnokában már többen bíznak, mint az ukrán elnökben

Ahogy korábbi cikkünkben beszámoltunk róla Zelenszkij lemondásra szólította fel Valerij Zaluzsnijt, az ukrán fegyveres erők főparancsnokát, de ő megtagadta ezt.

Olekszij Goncsarenko ukrán ellenzéki képviselő, a tábornok szövetségese az eset kapcsán elmondta: „Nincsenek alapvető problémák közöttük, de Zelenszkij hivatala aggódik amiatt, hogy Zaluzsnij politikai és nem katonai nyilatkozatokat tesz”.

Sajtóértesülésekre hivatkozva a Magyar Nemzet szerdai cikkében azt írja: Zelenszkij a lemondásért cserébe felajánlott Zaluzsnijnak egy nagyköveti pozíciót, ám ő ezt nem fogadta el.

Zelenszkij erre azt mondta, hogy ő maga fogja aláírni az elbocsátási rendeletet.

A hírek szerint a váltás már csak idő kérdése, és eddig azért nem történt meg, mert nincs, akit egyből a helyére lehetne ültetni. Felmerült Kirill Budanov neve is, de ő nem tart igényt a pozícióra.

Egyes közvélemény-kutatások szerint az ukrán fegyveres erők főparancsnokában többen bíznak, mint az ukrán elnökben, hiszen Valerij Zaluzsnij a legnépszerűbb katona Ukrajnában. Az ukrán politikai és katonai vezetők közötti feszültség és megosztottság vélhetően tovább fokozódott az ukrán fegyveres erők 2023-as, széles körben bejelentett ellentámadásának kudarca, valamint Zaluzsnij The Economistnak adott interjúja után, amelyben azt mondta, hogy a háború holtpontra jutott. Zelenszkij nyilvánosan elítélte ezeket a kijelentéseket.

Információk szerint Zaluzsnij elbocsátása csak idő kérdése, de ez mind politikai, mind pedig katonai kockázatokat rejt magában.

Az Economist azt írja, ha Zelenszkij megtartja a parancsnokát, gyengének fog tűnni. Ha kirúgja, az ügyetlen problémamegoldás csak aláássa a vezetésbe vetett bizalmat. Hivatalosan Zelenszkij hivatala és az ukrán védelmi minisztérium csak annyit közölt, hogy a Zaluzsnij lemondásával kapcsolatos információk nem igazak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató