2024. április 15. - Anasztázia, Tas
EUR : 391.76
USD : 367.13
Időjárás ikon27°16°

„Éljen a forradalom, éljen Palesztina népe!” - antifák, anarchisták, lmbtq-aktivisták vergődtek tegnap este Budapesten

Mint arról beszámoltunk, az angyalföldi Teve utcában vonultak utcára hazánkban élő palesztinok és velük szimpatizálók, mint a szélsőbaloldali Mérce beszámolójából kiderül, az anarchista Varjú Kollektíva is köztük volt.

Korábban egyébként betiltották a palesztinpárti tüntetéseket. 

A megmozdulás elején a szervezők angol és magyar nyelvű beszédben emlékeztettek rá, hogy eddig hiába próbálkoztak különféle tüntetések szervezésével az izraeli hadműveleteket elítélők, mindig ellehetetlenítették őket. 

"Izrael te egy kurva"

Az anarchisták egyebek mellett szivárványos zászlót is vittek magukkal.

A mintegy száz egybegyűlt a „Rendőrállam: gyengébb nálam”, valamint a „Free Palestine” („Szabad Palesztinát”) rigmusokat skandálta, majd egy perces néma csenddel adóztak a konfliktus minden áldozata előtt. Az egybegyűltek közül sokan a tradicionális palesztin sálat, a keffijét viselték - írja a szélsőbalos Mérce.

A szónok szerint Palesztina felszabadítását támogatnia kell mindenkinek. 

„Ami Izraelben öl, nem új bestia. Az egész világon mindenütt járt már. A kapitalizmus vezetett a holokauszthoz és a fasizmushoz. Ugyanez a háborús gépezet nyom el mindenkit. (…) Most mi is palesztinok vagyunk. Éljen a forradalom, éljen Palesztina népe!” – mondta a szervező.

Ide kattintva megnézhető a vergődésük.

A hazai antifák legutóbbi akciójáról ebben a cikkünkben írtunk.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató