2024. május 29. - Magdolna
EUR : 384.57
USD : 353.79
Időjárás ikon24°14°

Foreign Policy: Biden az LNG-export betiltásával ajándékot adott Putyinnak

Joe Biden amerikai elnök az LNG-export betiltásáról szóló döntésével ajándékot adott Vlagyimir Putyin orosz vezetőnek és feldühítette az EU-t – írja a Foreign Policy.

“A Biden-kormányzat döntése feldühítette a Republikánus Pártot és megijesztette az amerikai energiától egyre inkább függő külföldi szövetségeseket. <…> A felfüggesztés világszerte megdöbbenést keltett” – írja a lap.

A kiadvány megjegyzi, hogy Biden ezzel gyengíti a globális energiabiztonságot, és aláássa azokat az erőfeszítéseket, amelyek célja, hogy Európa csökkentse az orosz energiától való függőségét, ami ajándék volt Putyinnak.

“Európa és Ázsia ellenezte a felfüggesztést, rámutatva, hogy az veszélyeztetheti az alternatív energiaforrások megtalálásának képességét a zöld átmenet és az orosz energiaforrások elutasítása közepette” – hangsúlyozza az FP.

A múlt hét végén Biden azt mondta, hogy az USA felfüggeszti az új LNG-exportszerződések engedélyezési folyamatát a klímaváltozás miatt. Ez a döntés éles kritikát váltott ki a republikánus táborból. Így Mike Johnson, a képviselőház elnöke felháborítónak nevezte, mivel szerinte Biden “erősíti Oroszországot” és Európát függőségbe taszítja.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató