2024. június 20. - Rafael
EUR : 395.57
USD : 368.31
Időjárás ikon32°22°

Megérkezett a magyar kormány 20 millió forintos segélye a székelyudvarhelyi iskolához

Ütemterv szerint haladnak a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium részben beomlott diákotthonának állagmegőrzési munkálatai, miközben a baleset által érintett diákok anyagi támogatásban részesültek – írta kedden a tanintézet közleménye alapján a Székelyhon című lap.

A közlemény szerint a romok eltakarítása után a belső munkálatokat is befejezték, az ideiglenes tető is elkészült. A nyomozó hatóságok felügyelete alatt kiásták a beomlott épületrész melletti sáncot. Közölték egyúttal, hogy a héten a külső munkálatok, az épület és a fölötte lévő domboldal alátámasztása következik, és egy 200 méter hosszú kerítést építenek. A közlemény arra is kitér, hogy a részben beomlott diákotthon 42 érintett lakójának vagy családjuknak fejenként háromezer lej (233 ezer forint) pénzbeli támogatást nyújtott a Tamási Áron Véndiák Egyesület. A civil szervezet a romeltakarításkor megtalált laptopok tisztításában, az adatok mentésében is segédkezett. „Mostanra a bentlakó diákok hiányzó értéktárgyainak nagy része visszakerült a gyerekekhez” – tudatták.

Közölték, hogy a Nemzetpolitikai Államtitkárság által felajánlott 20 millió forint támogatás is megérkezett az egyesülethez, az összeget a tervek szerint (az iskola vezetőségével egyeztetve) nagyrészt a megsemmisült bútorzat pótlására fordítják.

A székelyudvarhelyi iskola részére többek mellett pénzt gyűjtött a budapesti Szent István Gimnázium (3 388 000 forint), a komáromi Selye János Gimnázium (2400 euró), a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Gimnázium (13 480 lej, azaz 1,04 millió forint), az esseni Robert Schuman Berufskolleg partneriskola diákközössége (630 euró) is.

Az összegeket a későbbi költségek fedezésére fordítják.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató