2024. május 08. - Mihály
EUR : 389.06
USD : 361.45
Időjárás ikon17°14°

A Fehér Ház szerint az ukrán fegyveres erők kifogyóban vannak a lövedékekből és légvédelmi rendszerekből az amerikai segítség hiánya miatt

Az ukrán csapatok az Egyesült Államok segítségének hiányában fokozatosan kimerítik a lövedékekből és légvédelmi rendszerekből álló készleteiket.

Ezt John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának koordinátora jelentette ki a Fehér Ház tájékoztatóján.

"Tudjuk, hogy egyes egységeknél (az Ukrán Fegyveres Erőknél - a szerk.) nagyon-nagyon óvatosan osztogatják a lőszereiket, mert kezdenek aggódni, hogy fogynak a készletek" - mondta Kirby.

Elmondása szerint az újabb katonai segélyrészletek elmaradása miatt az ukrán parancsnokoknak a frontvonal egyes szakaszain el kell dönteniük, hogy mely nagy hatótávolságú rendszereket használják most és melyeket nem.

"Az oroszok tudják ezt, ezért folytatják a drón- és rakétatámadásokat, hogy rákényszerítsék az ukránokat a légvédelmi eszközök elköltésére, amelyeket - és ezt ők is tudják - most nem pótolnak" - jegyezte meg a Fehér Ház szóvivője.

Azt is mondta, hogy az oroszok "logisztikai célokra" akarják használni Avdijivkát, hogy hadműveleteket hajtsanak végre Donbassz-szerte.

Egy egy nappal korábban Olaf Scholz német kancellár is azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erőknek nincs lőszerük.

Korábban Kirby azt mondta, hogy Ukrajnának nehéz döntést kellett hoznia, hogy mit lő le, és mely rakétákat hagyja későbbre.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató