2024. április 12. - Gyula
EUR : 390.76
USD : 363.8
Időjárás ikon23°11°

Spanyolország a homoszexualitás globális dekriminalizálásáért küzd

Miközben a spanyol gazdák tiltakoznak, ez a legfontosabb...

Spanyolország „globális szövetséget indít az LMBTQ identitással kapcsolatos bűncselekmények dekriminalizálásáért” – írja José Manuel Albares külügyminiszterre hivatkozva az El Pais.

Bár a miniszter további részletekkel nem szolgált, diplomáciai források kifejtették, hogy a kezdeményezés hasonló lesz ahhoz a globális szövetséghez, amelyet 2017-ben indított az EU, Mongólia és Argentína a halálbüntetés és a kínzás alkalmazásához használt eszközök kereskedelmének betiltására.

Világszerte közel 70 országban büntetik az azonos nemű felnőttek közötti, beleegyezésen alapuló párkapcsolatot, és körülbelül 20 országban halálbüntetés vagy életfogytiglani börtön is járhat érte. A közelmúltban olyan országokban szigorították a jogszabályokat, mint például Uganda, ahol a világ legszigorúbb homoszexuális-ellenes törvényét fogadták el. De nem csak afrikai vagy iszlám államokról van szó: Oroszország „szélsőséges szervezetnek” bélyegezte az LMBTQ mozgalmat, amely lehetővé teszi aktivisták bebörtönzését. Ezek még olyan országokat is támadnak, mint Magyarország és Lengyelország.

Spanyolországot a turisták LMBTQ paradicsomnak is szokták nevezni, a világ országai között jelenleg 9. helyen állnak az Equaldex listáján "LMBTQ jogok" terén.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató