2024. május 17. - Paszkál
EUR : 386.16
USD : 355.15
Időjárás ikon15°10°

Zelenszkij világossá tette, hogy elbocsátotta Zaluzsnijt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök köszönetet mondott Valerij Zaluzsnijnak, az ukrán fegyveres erők főparancsnokának kétéves szolgálatáért.

Zelenszkij írt erről a Telegram csatornáján.

"Találkoztam Valerij Zaluzsnij tábornokkal, megköszöntem neki, hogy két évig védte Ukrajnát. Megbeszéltük, hogy az Ukrán Fegyveres Erők milyen megújulást igényelnek, és kik lehetnek az Ukrán Fegyveres Erők megújított parancsnokságában. Eljött az ideje, egy ilyen frissítés most történik...”

– mondta az elnök.

Szirszkij lett az új parancsnok

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy Olekszandr Szirszkijt, a szárazföldi erők parancsnokát nevezte ki az AFU főparancsnokává.



Erről az ukrán elnök a Telegram-csatornáján számolt be.

"Ma új vezetőség kerül az AFU élére. Több tucatnyi beszélgetést folytattam a különböző szintű parancsnokokkal. Ma különösen Andrej Gnatov, Mihail Drapaty, Igor Szkibjuk tábornokokkal, valamint Pavel Palisa és Vadim Szuharevszkij ezredesekkel beszéltem. Mindannyian a hadseregben betöltendő vezető pozíciókat töltik be, és a legtapasztaltabb ukrán parancsnok alatt fognak szolgálni. Szirszkij vezérezredest neveztem ki az AFU főparancsnokává. Ma beszéltem Moisjuk és Zabrodszkij tábornokokkal is (Zaluzsnyij két helyettesével - a szerk.). Tapasztalatuk az állam szolgálatában van" - mondta Zelenszkij.

 

Alekszandr Szirszkij 1965. július 26-án született Novinki faluban, a Vlagyimir régió (ma Orosz Föderáció) Kirzhachsky kerületében.

A moszkvai Moszkvai Összhaderőnemi Parancsnoki Főiskolán végzett. Szolgálatát 1986-ban kezdte a szovjet hadseregben, mint egy gépesített lövész szakasz parancsnoka.

A donbasszi háború alatt az ATO-erők vezérkari főnöke volt. Különösen 2015-ben vett részt Debaltsevo védelmének parancsnokságában, amely a város elvesztésével végződött.

Az Orosz Föderáció teljes körű inváziójának kezdetére - az ukrán fegyveres erők szárazföldi erőinek parancsnoka. Sikeres hadműveleteket irányított az ukrán fegyveres erők számára - Kijev védelmét és 2022 őszén a harkovi régióban végrehajtott offenzívát. A harkovi offenzíva után elkezdtek beszélni róla, mint Zaluzsnij lehetséges pótlásáról, akinek az elnöki hivatallal való súrlódásairól már akkor is írtak.

2023-ban Szirszkij irányította a Bahmutért folyó csatákat, amelyek sokkal kevésbé voltak sikeresek az ukrán fegyveres erők számára.

Az oroszoknak sikerült elfoglalniuk a várost és környékét, az Ukrán Fegyveres Erők 2023 májusában indított ellenoffenzívája pedig nem vezetett jelentős sikerekhez, és decemberben valóban leállt (most ott támadnak az oroszok). Az Ukrán Fegyveres Erők Bahmutba való szétszórását a nyugati média az ukrán fegyveres erők déli offenzívája kudarcának egyik okaként említi.

Korábban a nyugati sajtó arról írt, hogy Alekszandr Szirszkij nem volt hajlandó váltani Valerij Zaluzsnijt az ukrán fegyveres erők főparancsnoki posztján.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató