2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

„Az uniós politika el fogja pusztítani a földet és a lengyel gazdát” - Egész Lengyelországot megbéníthatják a traktorok

Országos tiltakozásba kezdtek pénteken a lengyel gazdák, lezárják az összes ukrán határátkelőt, de több nagyvárost is megbéníthatnak a blokádokkal. A nyugat-lengyelországi Poznańba rögtön 1300 traktor tart, Wrocław, Krakkó, Katowice és Białystok körül is utakat zárnak le. Több mint 250 tiltakozó akciót jelentettek be országszerte. A traktorokon több helyen

„az uniós politika el fogja pusztítani a földet és a lengyel gazdát”

és „zöld káosz” transzparensek vannak.

Az általános sztrájk a tervek szerint egy hónapon át, március 10-ig tart, a lengyel gazdák ezzel az európai tiltakozássorozathoz kapcsolódnak. Németország után Fraciaországban is kiterjedt demonstrációkat tartanak a termelők, de Belgiumban, Romániában, Görögországban, Spanyolországban is hasonló megmozdulások vannak.

A követelések országonként némileg különböznek,

de az uniós klímapolitika mezőgazdaságot érintő rendelkezései közös pontot jelentenek.

A lengyel követelések is részben arról szólnak, hogy ne vezessék be a földek 4 százalékára vonatkozó kötelező ugaroltatást. A tiltakozó lengyel gazdák azt akarják, hogy az EU-s Green Deal agráriummal kapcsolatos rendelkezéseit teljesen töröljék el, szerintük a szigorúbb környezetvédelmi előírások miatt elkerülhetetlenül csökkenne a mezőgazdasági termelés Európában.

Tavaly ősszel a lengyel gazdálkodók is csatlakoztak az árufuvarozókhoz, amikor azok az olcsóbb ukrán szállítások miatti versenyhelyzet ellen tiltakozva blokkolták a keleti határátkelőket. A blokádok akkor nagy fennakadásokat okoztak, a sofőröknek volt, hogy heteket kellett várniuk az átkelésre. A tiltakozásokat januárban a múlt hónapban függesztették fel, miután ideiglenes megállapodás született a lengyel kormánnyal.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató