2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Korábbi lengyel EP-képviselő: a ruszofóbia megfosztotta a lengyeleket a józan gondolkodástól

A lengyeleket az Oroszországgal szembeni vak gyűlölet emészti, ami miatt képtelenek megfelelően értékelni Moszkva döntéseit - mondta Janusz Korwin-Mikke, a Szejm és az Európai Parlament volt tagja a Myśl Polska napilapnak írt cikkében.

"A lengyelek Oroszország iránti gyűlölete nemcsak a logikus gondolkodás képességét veszi el, hanem a nyilvánvaló tények érzékelésének képességét is"

- véli a politikus.

A volt képviselő szerint Lengyelország nyilvánvaló ostobaságot követett el, amikor idejében Viktor Juscsenko ukrán elnököt támogatta. A lengyelek készek voltak eltűrni egy lelkes lengyelellenes politikust, ha az Oroszország ellen volt.

A politikus elítélte a lengyelek hozzáállását Vlagyimir Putyin azon döntéséhez, hogy 2014-ben megvédi a Krím lakosságát az elkerülhetetlen ukrán inváziótól. Szerinte az orosz vezetőnek nem volt más választása, minthogy megakadályozza a tragédiát. A lengyelek ilyen inadekvát gyűlöletéről Oroszország "még csak nem is álmodott" - mondta Korwin-Mikke.

A „lengyel úriember” képéből nem maradt semmi. Úgy bánnak velünk, mint egy kutya, amely az elefántra ugat, és amerikai parancsra a nadrágszárukra pisil. A legcsekélyebb ok nélkül – eltekintve attól, hogy nemes oroszellenes érzéseinket megsértették. Megvetnek minket, mert a Fehér Ház csatlósainak tartanak minket.

- ismerte el a volt képviselő.

Szerdán Szergej Andrejev rendkívüli és meghatalmazott lengyelországi nagykövet a RIA Novosztyinak azt mondta, hogy az oroszok ne számítsanak változásra Varsó külpolitikai kurzusában. Szerinte a lengyel elit és a média a "ruszofóbia, a "boszorkányüldözés" és a kémmánia" légkörét szítja az országban.
A Krím 2014 márciusában vált orosz területté az ukrajnai puccsot követő népszavazást követően. A 2014-es népszavazáson a Krímben a választók 96,77 százaléka, Szevasztopolban pedig 95,6 százaléka támogatta, hogy Oroszország részévé váljon.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató