2024. május 27. - Hella
EUR : 385.56
USD : 356.18
Időjárás ikon27°15°

Rendőrök szorították vissza a római magyar nagykövetségnél az antifasiszta aktivista miatt tüntetőket

A rendőrök visszaszorították a tüntetőket, akik a római magyar nagykövetséghez akartak vonulni szombaton a Magyarországon letartóztatásban levő szélsőbaloldali aktivista szabadulását követelve.

A diplomáciai képviselet épületének védelmét az olasz hatóságok biztosították. A nagykövetséghez vezető utcákat lezárták, ami megakadályozta a képviselet megközelítését, értesült az MTI helyszíni tudósítója.

Közel száz tüntető megpróbálta áttörni a rendőrkordont. A tüntetők füstbombákat dobáltak, a rendőrök visszaszorították őket. A tiltakozó akciót az úgynevezett anarchista egyetemista mozgalmak rendezték. Újabb palesztinbarát menetet tartottak, amit október óta minden szombaton megismételnek. Ez alkalommal azonban a tüntetés a Magyarországon fogvatartott olasz nő szabadon engedését is követelte.

„Magyarországtól Palesztináig mindannyian legyenek szabadok!” - írták a transzparensre, amelyet a La Sapienza Római Tudományegyetemtől indult menet élén tartottak fel a tüntetők, akik azt skandálták: „Mindannyian antifasiszták vagyunk! Mindenkivel ki a börtönökből! Szabad Palesztinát!”

A római magyar nagykövetség közelében január 30-án egy ismert olasz utcaművész alkotása jelent meg az egyik épület falán, amely jelképesen a bilincseit elszakító olasz nőt ábrázolta.

Milánó központjában a Sentinelle (Őrök) elnevezésű mozgalom mintegy száz tagja tartott állótüntetést a Magyarországon fogva tartott nő szabadulása érdekében. A megmozdulás egyik szervezője Luca Paladino, a Polgári Paktum politikai csoport tartományi képviselője úgy nyilatkozott, „nem lehet azzal hitegetni, hogy Magyarországon a börtönök borzalmasak, itt Olaszországban pedig wellness-központok. Nem így van. A börtönhelyzet Olaszországban borzalmas (...) és ha felemeljük szavunkat Magyarország esetében, nem szabad elfelejtenünk, hogy az olaszországi börtönhelyzet szégyenletes”.

Az olasz szélsőbaloldali aktivista letartóztatásának első évfordulóján több olasz városban rendeznek találkozókat, felvonulásokat. A nő egyik olasz védőügyvédje a baloldali Demokrata Párt (PD) egyik milánói pártirodája vendége lesz szombat este a párt helyi politikusaival. A PD egyik római szárnya felvetette, hogy a Magyarországon fogva tartott nőt jelöljék az Európai Parlamenti választásokon, esetleges megválasztásával ugyanis immunitást nyerhetne.

A Rivolta (Lázadás) nevű szélsőbaloldali ifjúsági csoport tagjai pénteken két órán át elfoglalták Velencében a magyar tiszteletbeli konzulátus irodáit, majd az utcán folytatták a tiltakozást

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató