2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Boris Johnson volt brit miniszterelnök “árulónak” nevezte Tucker Carlsont

Boris Johnson volt brit miniszterelnök “árulónak” nevezte Tucker Carlson újságírót, az az X-en (korábban Twitter) pénteken közzétett Vlagyimir Putyin elnökkel készített interjú miatt.

“Nem szabad bedőlnünk ennek a hazugságszövetnek, mindenekelőtt annak az elképzelésnek, hogy Putyinnak valahogy az a sorsa, hogy sikerrel járjon Ukrajnában” – mondta Johnson. “Éppen ellenkezőleg, kudarcra van ítélve”.

A brit politikus, aki 2022-ben szégyenszemre lemondott a kormánya által a saját Covid-19 szabályainak semmibe vételével kapcsolatban egyre súlyosbodó botrányok miatt, arra kérte követőit, hogy olvassák el a Daily Mail számára írt hosszú Carlsont elítélő írását.

Johnson véleménycikkében többször is Adolf Hitlerre hivatkozott, és azt állította, hogy Carlson “az újságírás árulója” azzal, hogy “diktafont játszik a diktátornak”.



Az orosz elnök Ukrajna történelméről szóló bővített magyarázata csupán “a félig-meddig rágott Wikipedia és a nyílt hazugságok keveréke” volt – ragaszkodva ahhoz, hogy Putyin “lerombolta saját tézisét” az Ukrajna elleni “meggondolatlan és bűnös erőszakkal”.

Carlson megbukott a munkában azzal, hogy nem tett fel “kemény kérdéseket”, és nem vonta felelősségre “az orosz hadsereg által állítólagosan elkövetett kínzásokért, nemi erőszakért, óvodák felrobbantásáért” – atrocitásokért, amelyekre Ukrajna nyugati támogatói bizonyítékok nélkül gyakran hivatkoznak.

Johnson különösen azzal a szerinte “nevetséges állítással” szállt szembe, hogy “az Egyesült Királyság kormánya győzte meg az ukránokat, hogy harcoljanak tovább, ahelyett, hogy 2022 tavaszán megadták volna magukat Putyin kegyeinek”, és azt állította, hogy “az ukrán kormány minden tagja meg fogja erősíteni”, hogy Kijev volt az, aki a békeszerződés felrúgásáról döntött.

“Semmi és senki nem tudta volna megállítani azokat az oroszlánszívű ukránokat abban, hogy harcoljanak a hazájukért – és semmi és senki sem fogja megállítani őket” – írta.

Carlson interjúját azokhoz az amerikai újságokhoz hasonlította, amelyek Hitlerrel szimpatizáló interjúkat közöltek, ragaszkodva ahhoz, hogy Putyin “pontosan olyan”, mint a náci mumus, mert hosszasan értekezik “az anyanyelvét beszélők által elszenvedett állítólagos igazságtalanságokról”.

Johnson hírhedten nyomást gyakorolt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre, hogy 2022 májusában ne fogadja el az általa “rossznak nevezett békeegyezményt”, és ragaszkodott ahhoz, hogy Putyinnal tárgyalni olyan, mint “egy krokodillal érvelni, amikor az a lábadat az állkapcsában tartja”, tekintettel az oroszok ukrán területen keresztül történő előrenyomulására.

A tárgyalások sikeres meghiúsulása után a brit vezető egy szóvivőn keresztül kijelentette, hogy “a világnak el kell kerülnie minden olyan eredményt, ahol Putyin indokolatlan agressziója kifizetődőnek tűnik”.

Az Oroszország és Ukrajna között Isztambulban tárgyalt 15 pontos békeegyezmény értelmében Kijev lemondott volna a NATO-csatlakozási törekvéseiről, és semlegességre kötelezte volna magát, cserébe az orosz csapatoknak az ország egyes részeiből való kivonásáért.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató