2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Eldőlhetett, hogy ki lesz a Fidesz–KDNP EP-listavezetője

Varga Judit úgy fogalmazott a visszavonulásáról szóló közleményben, nem csupán országgyűlési képviselői mandátumáról, hanem az európai parlamenti lista vezetéséről is lemond. A kérdés, hogy mit lépnek most a kormánypártok. A válasz azonban lehetséges, hogy már egy ideje az orrunk előtt van.

Az Index kérdésére válaszolva a február elsejei Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról tájékoztatott, hogy a Fidesz elnöksége a február 5-i héten tesz javaslatot, majd azt a választmánynak kell elfogadnia, és utána, valamikor februárban hozzák nyilvánosságra a kormánypártok európai parlamenti listáját. Az elnökség javaslatot tesz, és a választmány fogadja el. […]

Az elnökség ilyen értelemben javaslattevő. Az azt követő országos választmány tud dönteni, és ha a választmány döntött, akkor mindig azonnal nyilvánosságra hozzuk. Nem tudom – jövő hét második felében lesz elnökségi ülés –, hogy ahhoz képest a következő választmány mikor van. De ez azt jelenti, hogy februárban ismert lesz a Fidesz EP-listája – válaszolta Gulyás Gergely az Index kérdésére.

Amint arra az Index összefoglalójában rávilágítanak, egyelőre ugyan csak „folyosói pletyka”, de

a kormánypártok környékén nem tartják elképzelhetetlennek, hogy Hidvéghi Balázs európai parlamenti képviselő is szóba jöhet listavezetőként.

Mellette szól, hogy kiválóan beszél angolul és franciául is, így könnyen boldogul az uniós politikában.

Az elérhető, nyilvános életrajzai szerint 2004 és 2007 között politikai tanácsadóként dolgozott – Szájer József mellett – az Európai Parlamentben. 2008 és 2010 között a Fidesz országos kampányfőnök-helyettese, később a párt határon túli kampányfőnöke volt. Egy rövid ideig, 2013 és 2014 között tagja volt képviselőként a Magyar Országgyűlésnek. Majd 2014 és 2016 között a Magyar Nemzeti Bank elnöki tanácsadójaként, aztán szóvivőjeként tevékenykedett.

Innen visszatért a pártpolitikába, és a 2019-es európai parlamenti választásokig ő a Fidesz kommunikációs igazgatója. 2019 óta a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselője.

Politikai háttere, eddigi karrierútja és nyelvtudása alkalmassá teszi a kormánypárti mérce szerint, hogy európai parlamenti listavezető legyen. Az nehezen elképzelhető, hogy Varga Judit kiesése után a Fidesz–KDNP egy még nem próbált, teljesen új arcot tegyen a listájuk élére. Varga Judit visszavonulása után nemcsak az a kérdés, hogy ki lesz a kormánypártok listavezetője, hanem az is, ki kapja a listás képviselői helyét a Fidesz parlamenti frakciójában, illetve ki ül be a helyére az Európai Ügyek Bizottságában.

A Fidesz–KDNP február 21-én és 22-én tart kihelyezett frakcióülést, amely után sajtótájékoztató keretében ismertetik a nyilvánossággal a legfontosabb döntéseket.

(PS)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató