2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Kunhalmi közös államfőjelölésre hívja az ellenzéki pártokat

A mérhetetlen Magyar Szocialista Párt már ma megkeresi a demokratikus ellenzéki pártokat, hogy közös jelöltet állíthassanak az új államfő megválasztására. Kunhalmi Ágnes, a párt társelnöke elmondta, biztosak benne, hogy meg tudnak állapodni egy olyan jelöltről, aki kifejezi a nemzet egységét.



Vissza kell állítani a köztársasági elnök intézményének renoméját, amelyet a Fidesz 2010-es hatalomra jutása óta immár másodszor durván megtépázott – jelentette ki a Magyar Szocialista Párt társelnöke. Kunhalmi Ágnes emlékeztetett arra, hogy a plágium miatt megbukott Schmitt Pál után most a kegyelmi botrány következtében lemondásra kényszerült Novák Katalin esete jól jellemzi a jelenlegi rendszer romlottságát. Így az a legfontosabb – tette hozzá –, hogy visszaállítsák a köztársasági elnöki tisztség megbecsülését és tekintélyét. Arra van szükség, hogy az államfő valóban kifejezze a nemzet egységét és őrködjön az államszervezet demokratikus működése felett. Ez ugyanis a Fidesz uralma alatt gyakorlatilag megszűnt. Pedig a nemzetnek mindenki része, ám 2010 óta a megosztás és a szembeállítás vált uralkodóvá, természetesen a kormánypártok politikája következtében. 

Kunhalmi Ágnes közölte, hogy már a mai napon kezdeményezik a demokratikus ellenzéki pártok összehangolt politikai akcióit az új köztársasági elnök megválasztása előtt. A szocialista pártnak meggyőződése, hogy meg tudnak egyezni egy közös jelölt személyéről. Az MSZP-nek erre több javaslata is van, de a társelnök neveket egyelőre nem említett, hiszen konszenzusra van szükség, valamint arra is, hogy a kiválasztott elfogadja a jelölést. Abban viszont egészen biztos Kunhalmi Ágnes, hogy ha az ellenzék meg tud állapodni ebben a kérdésben, azzal az egész ellenzéki oldalon is erőt mutatna. Éppen ezért ellenzéki oldalon most erőt és egységet kell sugallni és az is nagyon fontos, hogy az ellenzék alternatívát mutasson. Olyan jelöltje legyen tehát, aki képes egységes nemzetben gondolkodni.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató