2024. május 07. - Gizella
EUR : 389.62
USD : 361.8
Időjárás ikon21°15°

Musk cáfolta az ukrán álhíreket, hogy Starlink terminálokat adott el Oroszországnak

A SpaceX vezérigazgatója, Elon Musk tagadta, hogy Starlink műholdas internethálózatát az orosz csapatoknak biztosítaná. A szolgáltatást az ukrán hadsereg széles körben használta a folyamatban lévő katonai konfliktus során.



“Számos álhír azt állítja, hogy a SpaceX Starlink terminálokat ad el Oroszországnak” – közölte Musk vasárnap X nevű platformján (korábban Twitter).

“LEGJOBB TUDOMÁSUNK SZERINT SEM KÖZVETLENÜL, SEM KÖZVETVE NEM ADTAK EL STARLINKET OROSZORSZÁGNAK”.

Arra a kérdésre, hogy a Starlink terminálok aktiválhatók-e Oroszországból, Musk azt válaszolta, hogy “a Starlink műholdak nem zárják le a kapcsolatot Oroszországban”.

Musk megjegyzései válaszul érkeztek a kijevi rezsim azon állításaira, miszerint az orosz erők a Starlink műholdas szolgáltatást használják a harctéren. Az ukrán hírszerzési főigazgatóság (GUR) vasárnap közölte, hogy lehallgatott egy beszélgetést orosz katonák között. Közzétett egy 15 másodperces felvételt, amelyen egy személy hallható, aki oroszul azt mondja: “A Starlink működik, van internet [hozzáférésünk]”.

A GUR szóvivője, Andrij Juszov azt állította, hogy az orosz csapatok “szisztematikusan” használják a Starlink terminálokat. A Defense One katonai témájú hírportál a héten ukrán forrásokra hivatkozva azt állította, hogy a kijevi erők először észlelték a Starlink oroszországi használatát “több hónappal ezelőtt”.

Moszkva nem kommentálta az állításokat. A SpaceX csütörtökön külön közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy a vállalat “semmilyen üzleti kapcsolatban nem áll az orosz kormánnyal vagy annak hadseregével”, és “soha nem adta el vagy forgalmazta a Starlinket Oroszországban, és nem szállított berendezéseket oroszországi helyszínekre”.

Musk mintegy 20 000 Starlink-terminált adományozott a kijevi rezsimnek nem sokkal azután, hogy Oroszország 2022 februárjában megkezdte hadműveletét.

A milliárdos ugyanakkor elmondta, hogy elutasította Ukrajna kérését, hogy aktiválja a Starlink szolgáltatást a Krímben, azzal magyarázva, hogy Kijev támadásai az orosz Fekete-tengeri Flotta ellen további eszkalációhoz vezetnének. Miközben Musk támogatást ígért Ukrajnának, többször is kijelentette, hogy a konfliktus békés megoldását támogatja.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató