2024. április 21. - Konrád
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Amerikai NATO-nagykövet: az idei csúcstalálkozón nem várható Ukrajna meghívása a szövetségbe

A NATO következő csúcstalálkozóján, amelyet júliusban tartanak Washingtonban, nem várható Ukrajna meghívása az észak-atlanti szövetségbe – erről Julianne Smith, az Egyesült Államok NATO-nagykövete beszélt Brüsszelben újságíróknak nyilatkozva kedden.

Julianne Smith azt mondta, nem számít arra, hogy a szövetség meghívja tagjai közé Ukrajnát az állam- és kormányfői találkozón, noha "keményen dolgoztak" azon, hogy az ország mihamarabb felkészült legyen a tagságra.

"A tavalyi vilniusi NATO-csúcstalálkozó óta nagyon keményen dolgoztunk azon, hogy segítsünk ukrajnai barátainknak a szükséges reformok megvalósításában, amelyek közelebb hozhatják őket az euroatlanti integrációhoz. Ami azonban a nyári csúcstalálkozót illeti, nem számítok Ukrajna meghívására" - fogalmazott.

Jelenleg elsősorban Ukrajna háborús támogatására kell összpontosítani, hogy érvényesülni tudjon a harctereken - jelentette ki az amerikai NATO-nagykövet.

A tavaly júliusban Vilniusban rendezett NATO-csúcstalálkozón a tagországok vezetői megállapodtak abban, hogy a háború után biztosítják Ukrajnának a csatlakozás elvi lehetőségét az észak-atlanti szövetséghez. Leszögezték azonban: Ukrajna csak akkor fog tudni csatlakozni, ha "a szövetségesek ebben egyetértenek, és az ehhez szükséges feltételek teljesülnek". A csatlakozás feltételei között egyebek között "további szükséges reformok szerepelnek a demokrácia és a biztonság területén", illetve feltétel az is, hogy az ország hadserege civil és demokratikus ellenőrzés alatt álljon.

 

MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató