2024. július 23. - Lenke
EUR : 390.06
USD : 358.25
Időjárás ikon32°21°

Ötmilliós bírságot kapott a Líra az Esti mesék lázadó lányoknak című könyv miatt

Egy olvasó arról tájékoztatta a Telex nevű valamit, hogy a Líra Könyv Zrt-t újra megbüntette a kormányhivatal, most éppen azért, mert egy iskolától kétszáz méteren belül homoszexualitást megjelenítő tartalmat forgalmaznak. Megkeresték a könyvkereskedőt, igaz-e a hír.

„A Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal hétfőn arról értesítette társaságunkat, hogy ötmillió forintos bírsággal sújtanak, amiért az Esti mesék lázadó lányoknak című könyvet a kecskeméti könyvesboltunkban forgalmaztuk. A bolt egy iskolától és egy templomtól is 200 méteres távolságon belül található. Mivel sem magával az eljárással, sem a bírság tényével, sem pedig annak mértékével nem értünk egyet, ugyanúgy bírósághoz fordulunk, ahogy eddig az összes hasonló esetben tettük” – erősítette meg hivatalos válaszában az egyik legnagyobb magyar könyvforgalmazó a Telexnek.

A cég leírta az egész procedúrát, hogy jutottak el a bírságig. A sztori 2023. szeptember 28-án kezdődött, a kormányhivatal akkor végzett célellenőrzést a Líra kecskeméti könyvesboltjában. Az ellenőrök összesen hat, a boltban árusított könyv kapcsán vettek fel jegyzőkönyvet, mivel azok álláspontjuk szerint „a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő tartalommal rendelkeznek”.

Íme a hat könyv:

Francesca Cavallo és Elena Favilli: Esti mesék lázadó lányoknak
Yuval Noah Harai: A világ urai. 2. rész Miért nem igazságos a világ
Christoper Dell: Szörnyek könyve, avagy a képzelet állatkertje
Bán Zsófia: Vagánybagoly és a negyedik Á. avagy mindenki láthat mást
Kiss Judit Ágnes – Mesterházi Mónika – Miklya Luzsányi Mónika – Molnár Krisztina Rita – Szabó T. Anna – Tóth Krisztina: Magyar mesék lázadó lányoknak
Tamzin Merchant: Kalaposok

A jogszabálynak azon pontja alapján indították el az eljárást, amely szerint ilyen könyveket nem lehet árusítani iskoláktól, templomoktól, gyermekvédelmi intézményektől számított 200 méteres távolságon belül. Kecskeméten – mint a legtöbb városban – a belvárosi üzletek nagy része templomok és iskolák közelségében van, így van ez a Líra Hornyik körúti üzletével is – írták.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató