2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Putyin szerint Oroszország közel áll a rák elleni vakcinák létrehozásához

Vlagyimir Putyin elnök szerdán azt mondta, hogy az orosz tudósok közel állnak a rák elleni vakcinák kifejlesztéséhez, amelyek hamarosan a betegek rendelkezésére állhatnak - írja a Reuters.



Putyin televíziós kommentárjában azt mondta, hogy "nagyon közel kerültünk az úgynevezett rák elleni vakcinák és az új generációs immunmoduláló gyógyszerek megalkotásához".

"Remélem, hogy ezeket hamarosan hatékonyan fogják használni az egyéni terápia módszereiként" - tette hozzá egy, a jövő technológiáiról szóló moszkvai fórumon.

Putyin nem pontosította, hogy a javasolt vakcinák a rák mely típusait és hogyan céloznák meg.

Számos ország és vállalat dolgozik a rák elleni vakcinákon. Tavaly az Egyesült Királyság kormánya megállapodást írt alá a németországi székhelyű BioNTech céggel a "személyre szabott rákkezelést" biztosító klinikai kísérletek elindításáról, amelynek célja, hogy 2030-ig 10 000 beteget érjenek el.

A Moderna és a Merck & Co gyógyszeripari vállalatok egy kísérleti rák elleni vakcinát fejlesztenek, amely egy félidős vizsgálat szerint három év kezelés után felére csökkentette a melanoma - a leghalálosabb bőrrák - kiújulásának vagy halálának esélyét.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató