2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Politico: Magyarország ismét egyedüliként akadályozza az Oroszország elleni uniós szankciót

Az Európai Bizottság és az uniós tagállamok már régóta dolgoznak azon, hogy elfogadják a legújabb, immáron 13. szankciót Oroszország ellen az ukrajnai háború miatt. A terv szerint azt február 24-én, a háború második évfordulóján vezetnék be, azonban a magyar kormány miatt jelenleg húzódik annak elfogadása.

Február 24-én lesz két éve, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. A háború kitörése óta az Európai Unió 12 szankciós csomagot vezetett be az agresszor ellen, hogy az orosz hadigépezetet ezzel kényszerítsék leállásra, vagy legalábbis nehezítsék a működését.

Az unióban – csakúgy, mint tavaly – idén is a háború kitörésének évfordulóján vezetnék be az új szankciós csomagot, ugyanakkor annak elfogadását a magyar kormány jelenleg blokkolja.

Az uniós ügyekben mindig naprakész Politico hírlevele arról ír, hogy az uniós nagykövetek találkozóján Magyarország egyedüliként nem támogatta az új csomag elfogadását – Magyarország ugyanis több időt kért a szankciócsomag értékeléséhez.

A lap szerint a magyar kormány azért nem mondhatta rá az igent, mert attól tart, hogy a szankciók érintenék az orosz atomenergiát is, amire Magyarországnak a paksi bővítés miatt szüksége van.

Igaz, sajtóhírek szerint a csomag az orosz atomenergia szankcióját nem tartalmazza, mivel leginkább exporttilalmakból áll azon vállalatokkal szemben, amikről azt gyanítják, hogy segítették Oroszországot a technológiai termékekre vonatkozó szankciók kijátszására – így például a közel 200 entitást tartalmazó szankciós listán szerepelnek kínai és indiai cégek és személyek is.

A Financial Times információi szerint leginkább utóbbi zavarhatja Magyarországot – a Europe Express hírlevelében arról írnak egy név nélkül nyilatkozó diplomatára hivatkozva, hogy a magyar kormány amiatt nem fogadhatta el a csomagot, mert nem értett egyet a kínai cégek szankcionálásával.

A két lapnak név nélkül nyilatkozó diplomaták közül voltak olyanok, akik a „szokásos lábatlankodásnak” nevezték a magyar időhúzást, de egy nyilatkozó diplomatikusan „nagyon gyümölcsöző eszmecsereként” írta le a szerdai találkozón elhangzottakat.

Annak ellenére, hogy Magyarország jelenleg nem támogatja a 13. szankciós csomagot, a többi tagállam diplomatái arra számítanak, hogy ez nem veszélyezteti, hogy február 24-ig elfogadják azt. A téma valószínűleg elő fog kerülni a tagállamok külügyminisztereinek február 19-i találkozóján, aminek első napirendi pontja eleve az orosz agresszió.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató