2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Gulyás Gergely: "Két héten belül állítunk Köztársaságielnök-jelöltet"

A megszokottól eltérően pénteken 14:30-tól tartja a Kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Gulyás Gergely azzal kezdte a másfél órás időkeretű tájékoztatót, hogy a kormányülés nem adott volna okot Kormányinfó megtartására, mert nem konkrét döntések születtek, de Novák Katalin és Varga Judit lemondása után levonták a politikai következtetéseket. A kormány az elmúlt 14 évben egyedülállóan nagy hangsúlyt fektetett a családok támogatására és a gyermekek védelmére, bevezették a csokot, a babaváró támogatást, a falusi csokot, adókedvezményt és adómentességet is biztosítottak, megduplázták a bölcsődei férőhelyek számát, óvodafejlesztési programot indítottak, elfogadták Európa legszigorúbb gyermekvédelmi törvényét, külön pedofilnyilvántartást hoztak létre, és minden korábbinál szigorúbb családvédelmi törvényt fogadtak el, amelyet népszavazáson is megvédtek – a magyar baloldal ezeket nem támogatta, sőt, támadta – sorolta Gulyás Gergely.

A miniszter hangsúlyozta, a családpolitikáért éppen Novák Katalin tette a legtöbbet 2014 után, ahogy Varga Juditnak is meghatározó szerepe volt a Btk. szigorításában.

Gulyás Gergely szerint érthető, hogy a magyar társadalom jelentős része meglepetten és értetlenül állt a kegyelmi döntés előtt, ebben az ügyben az történt, aminek ilyenkor elkerülhetetlenül történnie kell. Példamutató módon vállalták a felelősséget, lemondtak, és visszavonultak közéleti megbízatásaiktól.
Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány a jövőbe tekint, a kegyelmi ügy kirobbanása után Orbán Viktor Alaptörvény-módosítást nyújtott be, amely alapján nem lehet kegyelmet adni a kiskorúak elleni bűncselekmények elkövetőinek. A gyermekekkel foglalkozóknál tovább szigorodnak a kinevezési feltételek, áttekintik a gyermekvédelmi jogszabályok szigorításának lehetőségét is.

Újságírói kérdésekre válaszolva Gulyás Gergely kijelentette, hogy tavaszi ülésszakban várható az Alaptörvény módosítása. Mint mondta, a miniszterelnök azért nyújtotta be az alaptörvénymódosítást, hogy világossá tegye, ilyen bűncselekmények esetén nincs kegyelem.

Gulyás Gergely elmondta: reméli, hogy két héten belül, de előbb február 26-án el kell fogadnia a parlamentnek Novák Katalin lemondását, 30 napon bármikor lehet választani új államfőt, és a megválasztást követő 8 napon belül lép hivatalba.

Fekete-Győr András elítélésével kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta: ami történt, csak alátámasztja, amit Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője mondott korábban, hogy a jobboldalon a hibáknak van következménye, a baloldalon meg a súlyosabbak bűnöknek sincs. A Momentumot a baloldal „alosztályának” nevezte, arról is beszélt, hogy nincs közmegegyezés a felelősségvállalásról.

Gulyás Gergely szerint Arató Andrásnak le kellene mondania a pozíciójáról a Klubrádió élén a Novák Katalinról és Varga Juditról szóló cikke után. Azt is említette, hogy régi bolsevik diktatórikus megnyilatkozás volt, az egész sajtóhoz méltatlan volt, és reméli, hogy a sajtóban is így állnak hozzá.

Gulyás Gergely a közvetlen államfőválasztás lehetőségére vonatkozó kérdésre kifejtette:

van egy világos alkotmányos rend 1990 óta, ennek megfelelően választották eddig is a köztársasági elnököt, a baloldalnak akkor van gondja ezzel, ha nem ők vannak többségben, „ez eléggé álszent”, az államfőválasztás módja pedig nem fog változni.

Ki terjesztette fel kitüntetésre a bicskei ügy elítéltjeit? – kérdezték Gulyás Gergelytől. A miniszter szerint a vizsgálatok többnyire a sajtó segítségével lefolytak. Gulyás Gergely hozzátette: ha valaki megnézi az illető kinevezéseit és kitüntetését, ezekre akkor került sor, amikor nem volt ismert, hogy ilyen bűncselekményeket követett el, de utólag is tévesnek kell nyilvánítani a kitüntetéseket. A jelenlegi főpolgármester is megszavazta egyébként a kitüntetést, de különösebben őt sem vádolná az ügyben, a felterjesztőnél kell a hibát keresni.

A kormánynak nincs véleménye a református egyház belügyeiről – válaszolta Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy Balog Zoltánnak le kell-e mondania. Arra, hogy miben látja Balog Zoltán felelősségét, Gulyás Gergely elmondta: a felelősség azé, aki a döntést meghozta a kegyelmi ügyben.

Gulyás Gergely újságírói kérdésre elárulta, tudta, hogy Magyar Péter mire készül, mert megírta neki. Arra a kérdésre, hogy próbálta-e megakadályozni őt, a miniszter azt válaszolta:

nem, és nem szereti, ha fenyegetik.

Kérdésre Gulyás Gergely elmondta, hogy Deutsch Tamás kiváló EP-listavezető lenne, jogszabályi határidő belül döntenek arról, hogy kit jelölnek a kormánypártok. Korábban flmerült, hogy Hidvéghi Balázs lehet a kormánypártok EP-listavezetője.

Balog Zoltán tájékoztatta Orbán Viktort arról, hogy támogatja a kegyelmet? Gulyás Gergely leszögezte, hogy nem, Orbán Viktor is a sajtóból értesült a kegyelmi ügyről.

Gulyás Gergely elmondta: mindenképpen egy téves döntés született a kegyelem kapcsán, annak a végső hibája, aki a döntést meghozta, a kormány nem vizsgálja azt, hogy Varga Judit miniszterként először miért nem javasolta a kegyelmi döntést és aztán miért jegyezte ellen. Gulyás Gergely tudja a választ, hogy mit történt, de nem mondja el, mert a lemondások miatt szerinte már nem elegáns megszólalnia; ha Varga Judit akar nyilatkozni, akkor elmondja.

Amíg Balog Zoltán marad, addig maradok én is

– jelentette ki Gulyás Gergely azzal kapcsolatban, hogy a Református Egyházban egyházkerületi jogtanácsos.

Megkérdezték Gulyás Gergelyt, hogy továbbra is töretlen-e a bizalma Balog Zoltánban. A miniszter szerint ha az a kérdés, hogy nagyra becsüli-e, akkor a válasz az, hogy igen. Azt is mondta, hogy kiváló püspöknek tartja. Másik kérdésre azt válaszolta, a Református Egyházra tartozik, hogy Balog Zoltán lemond-e. 

Gulyás Gergely azt nem tudja, hogy áll-e valaki Magyar Péter mögött, de a Fideszen belül nincs ellentét. A miniszter elismerte, hogy Varga Judit volt férjével a kapcsolatuk egykor valóban baráti volt, most a legnagyobb szomorúsággal és sajnálattal nézi, hogy „ő maga azoknak a kegyéből és rosszabb esetben még kenyeréből is van a magyar közéletben, akik ellen egykor együtt küzdöttünk”.

Infláció ügyében Gulyás Gergely elmondta: az adatok közelítenek az elfogadható mértékű inflációhoz, az éves adatot kell megvárni, azonban 3 százalék alá jó esetben jövő évben tud visszatérni az infláció. Azt is mondta, hogy idén nem fog olyan problémát jelenteni az infláció, mint a korábbi években.

Megkérdezték Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőt, hogy vállalná-e az államfői posztot. A kormányszóvivő megjegyezte, hogy

korábban a főpolgármester-jelöltségről kérdezték, és már várja, hogy mi lesz a következő Kormányinfón.

Gulyás Gergely másik kérdésre elmondta: eldöntött kérdés, hogy nem lesz rendkívüli ülés az új államfő megválasztásával kapcsolatban.

A miniszternek van-e tudomása arról, hogy mi volt a kegyelmi döntés indoka? Gulyás Gergely azt mondta, hogy ő nem tudja, és csak Novák Katalin tud választ adni. A miniszter szerint „fals” az összehasonlítás a Budaházy-üggyel, arról beszélt: ott az államfő jó döntést hozott, a bicskei ügyben nem. A kérdésre, hogy Orbán Viktor hogyan fogadta a kegyelmi ügyet, a miniszter azt mondta, majd a miniszterelnök holnap mond beszédet.

Gulyás Gergely a volt köztársasági elnököknek járó juttatásról elmondta: ha a volt államfő bárhol dolgozik, akkor nem kap elnöki juttatást. A miniszter valószínűsíti, hogy Novák Katalin hamar dolgozni fog valahol.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató