2024. április 17. - Rudolf
EUR : 394.88
USD : 371.93
Időjárás ikon12°

Lavrov: nincs több jó szándékú gesztus a Nyugat felé

Moszkva már nem hajlandó engedményeket tenni a nyugati hatalmakkal fennálló szakadás orvoslása érdekében, és a labdát az ő térfelükön hagyja – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken.

A vezető diplomata megismételte Vlagyimir Putyin elnök Tucker Carlsonnak adott interjújában elhangzott megállapítását, miszerint Moszkva több egyoldalú gesztusát nem viszonozta a Nyugat.

Lavrov arra a kérdésre válaszolt, hogy Donald Trump esetleges jövő évi visszatérése a Fehér Házba eredményezhet-e javuló kapcsolatokat.

“Ez az ő problémájuk. Annyi engedményt tettünk, annyi jóakaratú gesztust tettünk…, hogy a tartalékaink kimerültek”

– mondta az “Euromajdan: Ukrajna elveszett évtizede” című konferencián.

“Az egyetlen gesztust, amit a jótetteinkre válaszul láttunk tőlük, fél kézzel tették”.
A rendezvény a nyugati támogatású kijevi puccs 10. évfordulójára emlékezik, amely Ukrajnát ütközőpályára állította Oroszországgal – jegyezte meg Lavrov. Az orosz tisztségviselő az eseményekre visszaemlékezve számos példát említett arra, hogy Moszkva kompromisszumkészségét hogyan használták ki.

A 2014-es események során az EU által támogatott hatalommegosztási megállapodás született az ukrán ellenzéki vezetők és Viktor Janukovics akkori elnök között, amelyet erőszakos utcai tüntetésekkel figyelmen kívül hagytak. Később aláírták a minszki megállapodásokat, amelyekkel megpróbálták lezárni a Kijev és a donbasszi szeparatisták közötti konfliktust, amely ezt követően alakult ki. A szerződéseket tárgyaló magas rangú ukrán és európai tisztviselők azóta úgy jellemezték azokat, mint egy csel, hogy időt adjanak az országnak arra, hogy a Nyugat felfegyverezze.

Lavrov a tervet “cuminak”, a terv mögött álló tisztviselőket “szélhámosoknak” és “csalóknak”, az egész helyzetet pedig a nyugati diplomácia “szégyenének” nevezte.

Megismételte Putyin felhívását, hogy a Nyugat ismerje el, hogy “rossz, elhibázott irányt vett”, és találjon egy olyan fordulatot, amellyel megmentheti az arcát.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató