2024. május 20. - Bernát, Felícia
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon25°14°

Orbánozik és az orosz követség melletti utcát is átnevezné az ellenzék Navalnij halála miatt

Még a világ vezető hatalmainak képviselői is megjegyzik, megerősítésre várnak az orosz ellenzéki Alekszej Navalnij halálának ügyében, a magyar ellenzéki pártok és politikusok máris kitették megemlékező posztjaikat.

Navalnij egy sarkköri büntetőtelepen töltötte megérdemelt büntetését, halálát az orosz büntetés-végrehajtás jelentette be pénteken.

Donáth Anna Momentum-elnök tömören reagált a hírre a Facebookon: „Nincsenek szavak. Meghalt Alekszej Navalnij, az orosz ellenzék ikonikus vezetője. Nem tudták megtörni, nem tudták megfélemlíteni, így meggyilkolták. Koncepciós per és az iszonyatos börtönkörülmények végeztek vele. 47 éves volt.” Hozzátette: „Halhatatlannak tűnt, és most már nincs velünk.

A gyilkosa Vlagyimir Putyin. A gyilkosa az illiberális Oroszország. Nincsenek szavak.”

Hadházy Ákos "független" képviselő is a Facebookon emlékezett meg Navalnijról. Így fogalmazott: „Meghalt egy igaz ember, Oroszország lelkiismerete. Többször is megpróbálták megölni, de végül inkább hagyták elsorvadni egy börtöntelepen. Az igazi tragédiája, hogy minden áldozatvállalása ellenére sem tudta megmozgatni az orosz népet. A putyini propaganda nem engedte, elzárta az embereket a valódi információktól. Ha tisztelegni akarunk az emléke előtt, mi nem hagyhatjuk, hogy ugyanez megtörténjen máshol is, megtörténjen velünk is.”

Majtényi László jogász, az ellenzék 2017-es államfőjelöltje még tovább ment, utcaátnevezést javasolt: „A Bajza utca Aradi utca-Andrássy út közötti szakaszát Navalnijról kellene elnevezni.” Ez nem meglepő módon az orosz nagykövetség melletti utcaszakasz. (Érdemes zárójelben megjegyezni, belpesti, ellenzéki kerületben nem lenne példa nélküli az utcaátnevezés: a IX. kerület a Fudan Egyetem tervezett campusa miatt adott a Kínai Népköztársaság vezetése számára rosszul csengő utcaneveket a közraktári negyedben.)

Gyöngyösi Márton Jobbik-elnök Facebook-bejegyzésében leírta, mi történt Navalnijjal, valamint mély együttérzését fejezte ki a család és a „még megmaradt orosz ellenzék” felé. A posztban ő sem kerülte el a belpolitikát:

„Nálunk Orbán egyelőre még csak lejárató kampányokat és bírságokat küld. De tudjuk, hogy ki a példaképe...”

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester tömören írt: „Alekszej Navalnij halála után más lesz a világ, és nem lehet olyan, ami ellen életét is feláldozva küzdött. Tisztelet a hősöknek, tisztelet Navalnijnak!”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató