2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

PDSZ: Sehogy nem jön ki a kormány által ígért 32,2 százalékos pedagógusbér-emelés

Az Oktatási Hivatal nem, de a Klebelsberg Központ hajlandó volt adatokat küldeni a 24.hu-nak arról, hogy pontosan hogy is néz ki a jelenlegi, már az új életpályamodell-törvény alapján a tankerületi központok által fenntartott intézményekben a bértábla. A portál azt írja, hogy így

- a gyakornok pedagógusok 561 ezer forintot (a minimum bruttó 528 800 forint),

- a pedagógus I. kategóriába tartozók 601 992 forintot (a minimum bruttó 538 ezer forint),

- a pedagógus II. kategóriába tartozók 679 135 forintot (a minimum bruttó 555 forint),

- a mesterpedagógusok 869 007 forintot (a minimum bruttó 630 ezer forint),

- a kutatótanárok pedig 911 284 forintot (a minimum bruttó 750 ezer forint) keresnek.

A Klebelsberg Központ azt írta, hogy a kormány átlagosan 32,2 százalékos bértömegnövekedést biztosított ahhoz, hogy a pedagógusok illetménye növekedjen. A központ azonban azokra a kérdésekre már nem volt hajlandó válaszolni, hogy az egyes kategóriákba az összes dolgozó hány százaléka tartozik, a kategóriákban hány százalékos átlagos béremelés valósult meg, de arra sem, hogy az egyes kategóriákban mekkora volt a béremelés.

A pedagógus szakszervezetek a lapnak azt mondták, hogy éppen felmérést végeznek arról, hogy kiderüljön, teljesült-e a januári béremeléssel a kormány vállalása, vagyis hogy meglegyen az átlagos 32,2 százalékos béremelés, illetve hogy a pedagógusok illetménye átlagosan elérje a diplomás átlagbér hetven százalékát.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos ügyvivője, Nagy Erzsébet a portál azt mondta, „eddig 2100 körül van a válaszadók száma, de mivel az ország minden szegletéből, számos intézményből érkeztek be a kérdőívek, területileg már most reprezentatívnak tekinthetők a megismert válaszok. Ezek alapján bruttó 570 ezer forintra jön ki az átlag, ami elég alacsony.”

Nagy szerint ezalapján sehogy nem jön ki a matek, vagyis sehogy nincs meg a 32,2 százalékos emelés.

Az országos ügyvivő a lapnak azt mondta, ezt jelezni is fogják Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárnak. Az átalagosan 32,2 százalékos emelés a PDSZ szerint még úgy sem jön ki, hogy többen kapják a 20 százalékos esélyteremtési illetménykiegészítést is. Sőt: ha hozzászámolják az osztályfőnöke, munkaközösségvezetői és egyéb munkákért járó megbízási díjakat is, akkor sem. Ráadásul azért nem, mert több munkáltató (pl. önkormányzati óvoda, egyházi fenntartó, magánintézmény) csak a fokozathoz tartozó minimumra emelte fel az illetményeket.

Nagy azt mondja, hogy aki magasabb végzettségű, vagy hosszabb ideje van a pályán, magasabb fizetési kategóriában volt, azoknak a mostani emelés csak 10-15 százalékot jelent, vagy majdnem semmit.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató