2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Orbán Viktor: "Pedofil bűncselekményeknél nincs kegyelem"

Itt lehet nézni élőben Orbán Viktor évértékelő beszédét.

Immár huszonötödik alkalommal tart évértékelőt Orbán Viktor. A szokásos februári eseményre idén is a Várkert Bazárban kerül sor.

Orbán Viktor Schmitt Pált és Áder Jánost köszöntötte elnökökként, így Novák Katalin nincs a résztvevők között. A miniszterelnök azzal kezdte a beszédét, hogy „a '24-es év nem is kezdődhetett volna rosszabbul, Novák Katalin benyújtotta lemondását. Olyan ez, mint egy rémálom, mindannyiunkat megvisel”, hiszen Novák a magyarok jobbik énjét testesítette meg, családanya volt, Orbánnak mindig is imponált, hogy nőként nem a férfiakkal szemben akarta megmérettetni magát.

„Távozása bár helyes, de nagy veszteség Magyarország számára”

- mondta a miniszterelnök.

A köztársasági elnök lemondásának az volt az oka Orbán szerint, hogy elnöki kegyelmet adott a pedofil igazgatót fedező K. Endrének. A miniszterelnök szerint Novák kegyelmi döntését a magyarok elsöprő többsége nem fogadta el, és elutasította. Az elnök legfontosabb feladata a nemzeti egység fenntartása. Ha ez megbillen bármilyen módon, akkor le kell mondania szerinte.

A lemondás indoklásából tudjuk, hogy a nemzeti egységet az ő döntése bontotta meg. Így helyreállítani csak a lemondásával tudta. „Az történt, aminek ebben a helyzetben történnie kellett” – jelentette ki a miniszterelnök.

Orbán Varga Juditról is beszélt, hogy igazságügyi miniszterként 25 év töretlen gyakorlatát folytatva írta csak alá a kegyelmi kérvényt, bár a miniszterelnök szerint Varga távozása egy kellő, de igazságtalan következmény. Orbán szerint viszont „jó emberek is hoznak rossz döntéseket”, de

a gyerek sérthetetlen, bántalmazása a legsúlyosabb büntetést vonja maga után, kegyelemnek helye ilyenkor nincs.

Ezért a lemondások helyesek voltak. Orbán végül azt mondta, Novák és Varga munkáját „zaklatott szívvel” bár, de megköszöni.

A lemondás körüli vitát úgy kommentálta Orbán Viktor, hogy „a távozó két aszony kisujjában több méltóság van, mint a baloldal összes vezetőjében együttvéve”.

Ha már beütött a baj, legalább annyi haszna legyen, hogy tanuljunk belőle, folytatta a miniszterelnök. Arra emlékeztetett szerinte a baj, hogy milyen kockázatokkal kell szembenézni ma. A nemzetállamok függetlensége, szuverenitása áll a pénzügyi erőközpontok célkeresztjében, mondta.

Értékes tapasztalatnak nevezte, hogy az ökölvívás szabályai hasznosabbak a politikában, mint a baletté. „A politikában mindig csak egy ütésre vagy a padlótól. Ezért csak a gondos mérlegelés és körültekintés segíthet” – fogalmazott.

A modern politika vastörvénye Orbán szerint az alázat. „A nemzetszolgálat személyes alázatot is követel. Tudnod kell, akármilyen magasan is vagy, egyedül soha nem lehetsz elég okos, nincs védett hely. Még a legmagasabb hivatalban is lehet hibázni.”

Orbán Viktor a tanulságokon túl a feladatok közé sorolta a gyermekvédelmi rendszer megerősítését, átfésülését, egészen az alkotmánytól a miniszteri rendeletekig. Az áldozatok kálváriája kötelezi őket, hogy megerősítsék a gyermekvédelmi intézmények vezetését, felügyeletét, az ott dolgozókra vonatkozó előírásokat, ezeket egy új gyermekvédelmi csomag formájában be kell nyújtaniuk. A baloldalt kétszínűnek nevezte, azt üzenve nekik, hogy ott majd vitézkedhetnek, lehet majd kapaszkodni.

„A feladatok 2024-ben sem lesznek könnyűek és egyszerűek”

– folytatta Orbán az évértékelőt.

Arra emlékeztetett mindenkit, hogy 2019 volt az utolsó békeév. 2020-ban elszabadult a koronavírus-járvány, 2022-ben pedig kitört az orosz-ukrán háború. Ez mindenkit megvisel, a családokat, és a magyar nemzetet is, tette hozzá.

„Ötödik éve harcolunk, hogy megvédhessük azt, amit elértünk” – jelentette ki a miniszterelnök. Van amit sikerült, és van amit nem. A foglalkoztatási ráta 75 százalék, de a cél a 85 százalék lenne. Orbán szerint itthon még 300 ezer ember bevonható a munka világába.

Sikerült megvédeni a nyugdíjakat is Orbán szerint. Varga Mihály nagy nyomás alatt áll, mert

a 13. havi nyugdíj a liberális közgazdászok szerint ebben a gazdasági helyzetben „költségvetési luxus, amit Magyarorzság nem engedhet meg magának”.

Nem sikerült ugyanakkor megvédeni a gazdasági növekedés covid előtti ütemét, és az alacsony költségvetési hiány mértékét sem. Elévülhetetlen érdemei vannak ugyanakkor Szijjártó Péternek is, hogy jól alakul a külkereskedelmi mérleg.

Azt javasolta a közönségnek Orbán, hogy csukják be a szemüket, és képzeljék maguk elé a 2019-es évet. Az infláció 3 százalék volt, a költségvetési hiány 2 százalék alatt állt, az államadósság folyamatosan csökkent, 21 ezer új lakást építettek, 90 ezer gyermek született. Erre az útra kell visszakapaszkodni Orbán szerint 2024-ben.

„A bukmékerek a magyar sikerre fogadnak” – jelentette ki. Ez azonban nem lesz sétagalopp szerinte, Nagy Márton előtt komoly feladat áll.

„Naperőműfejlesztési-programunk úgy vágtat, hogy időnként egy megbokrosodott lóra emlékeztet. Lassan nekünk kell visszafogni, és megzabolázni” – folytatta a miniszterelnök.

Ma a Magyarországon megtermelt energia 15 százalékát már naperőművek adják.

„Lantos Csaba miniszter úr a végén még tényleg csodát tesz”.

Orbán arról beszélt, a tartalék erőműveket hamarosan felépítik, és „karnyújtásnyira, néhány évre vagyunk az energiafüggetlenség állapotától”. Aki azt mondja, hogy az iparfejlesztéshez nem lesz elég energia, az a miniszterelnök szerint „nem látja a fától az erdőt”.

Keményebb dió a megtermelt zöld energia tárolása, ráadásul a technológia is „kétmérföldes csizmában lépdel előre”, de szerencsére ebben a magyarok a világélen járnak, mondta Orbán. Szerinte a kormány több száz milliárd forintot fordít erre a célra.

Orbán odaszúrt a baloldalnak is: mint mondta, alig hiszi, hogy a dollárbaloldal a két szép szeműk miatt kapná a pénzt.

„Hogy ők is megértsék: éberség, elvtársak”

– mondta a miniszterelnök a közönség nagy derültségére.

A lengyel választás éjszakáján a Kelly hősei jutott Orbán eszébe. A miniszterelnök kijelentette: azt a kelepcét kell elkerülnünk, mint az abban a minden oldalról támadott szereplőknek. Orbán elmondta, hogy a tavaszi ülésszak kezdetén ratifikálhatják a svéd NATO-csatlakozást.

2023 az EU kudarcainak éve volt, és ez lehúz, visszaránt, ólomsúlyt helyez a mi lábunkra is – mondta Orbán, aki szerint az egymillió dolláros kérdés, hogy lehetünk-e sikeresek, ha a Nyugat nem az.

Ennek ellenére a miniszterelnök leszögezte: Magyarország természetes létközege az EU, ahová kereken 20 éve csatlakoztunk. A kormányfő a magyar-EU viszonyra egy afrikai mondást hozott hasonlatként: „Ismerd ki a fát, mielőtt nekitámaszkodsz”. Szerinte húsz évnyi uniós lét után most az a kérdés, ennek a fának neki lehet-e támaszkodni.

„Brüsszelből egyre csak a baj zúdul be hozzánk” – mondta Orbán Viktor. Brüsszel ukrán stratégiája megbukott szerinte. A magyar kormány hiába mondta már az elején, hogy ez a háború két szláv ország háborúja, Brüsszel szinte belevetette magát a háborúba.

Nem hagyjuk magunkat belerángatni a háborúba, nem fogunk fegyvert szállítani, akkor sem, ha vannak nagyhatalmak, amelyeknek ez nem tetszik, folytatta a miniszterelnök.

„Úgy is mondhatnánk, hogy a brüsszeli válságkezelés klasszikus. Amerikának klassz, a többieknek kuss”.

A nyomásgyakorlás olyan szintre érkezett szerinte, hogy a nagykövetek a parlamentbe járnak ellenőrizni, jól viselkedik-e a dollárbaloldal.

Ez nem jó taktika, tette hozzá. „Nekünk volt elég időnk, hogy megtanuljuk, hogyan kezeljük a nyomást. Olyanok vagyunk, mint a presszógép. Nagy nyomás kell ahhoz, hogy a legjobbat préseljük ki magunkból.”

„A migrációról is csak rossz híreim vannak” – folytatta Orbán. A vak is látja szerinte, hogy a migráció felfordulást okoz Európában, az antiszemitizmus melegágya.

„Vattacukorral ültek ki Berlinben és Brüsszelben a tűzőnapra, aztán csodálkoztak, hogy rájuk szálltak a darazsak.”
Lassan ott tartunk Orbán szerint, hogy húsz év múlva ha Nyugatra látogatunk, akkor kérdéses, hogy Európát találunk ott, vagy valami egészen mást. A nyugati országok jól élnek, van pénzük, de ideje szembenézni a valósággal: az európai versenyképesség megroggyant, és ennek fatális következménye a középosztály lecsúszása. Márpedig a középosztály lecsúszásával „a demokráciának is kicsöngettek”.

Brüsszel magára hagyta a Balkánt a miniszterelnök szerint, mert kell a pénz Ukrajnára.

2024 szuper választási év lesz, például EP-választás lesz, „és a Jóisten megsegít minket”, akkor Magyarország ereje régen nem látott mértékben kitágul.

Nem akar beleszólni más ország belügyeibe, de azért „nagyon szeretnénk, ha Trump visszatérne az elnöki székbe, és békét csinálna itt Európa keleti felén”.

Orbán szerint ideje lenne a „Make America Great Again!” (Donald Trump kampányszlogenje) győzelmének, miközben Magyarország is készül az uniós elnökségre:

„Make Europe Great Again!”

Trump győzelme, konnektivitás, erősödő térségi együttműködés és brüsszeli szuverenista fordulat – ezt kéri Orbán Viktor év végére a karácsonyfa alá.

Arról is beszélt, hogy szerinte a brüsszeli bürokraták nem fogják kihúzni Európát a csávából. „Döglött lóra nem verünk patkót.” Szerinte valódi változást csak jobboldali fordulat hozhat. Fontos azonban, folytatta, hogy az új jobboldal „ne Európa alternatívája, hanem európai alternatíva legyen”.

Hajrá, Magyarország! Hajrá, magyarok! – zárta sorait Orbán, ezzel pedig véget ért a miniszterelnöki évértékelő.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató