2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Németország és Franciaország tovább pénzeli az ukrajnai háborút

Határidő nélküli katonai támogatást ígért Olaf Scholz Volodimir Zelenszkijnek; a kétoldalú biztonsági megállapodást Berlinben írták alá.

A paktumot Scholz történelmi lépésként jellemezte, hozzátéve, hogy „Németország továbbra is támogatja Ukrajnát az orosz agressziós háború ellen vívott harcában”.

A támogatásnak nincs időkorlátja, célja, hogy Ukrajnát segítse egy korszerű, robusztus hadsereg felépítésében, beleértve a katonák kiképzését is, ezáltal az ország jövőbeli támadóit is elrettentve.

A német kancellár 1,13 milliárd eurós kiegészítő katonai segélyről beszélt, amely mások mellett 36 harckocsit, 120 ezer tüzérségi lövedéket, két további légvédelmi rendszert, valamint Iris-T típusú rakétákat foglal magában.

Megemlítette azt is, hogy országa eddig 28 milliárd euró összegű kifizetést teljesített vagy ígért Ukrajnának, amivel Németország – az USA után – Kijev második legnagyobb támogatója. Egyben felszólította az Egyesült Államok kongresszusát, hogy villámgyorsan nyújtson további támogatást Ukrajnának.

Péntek este Párizsban Emmanuel Macron francia elnök és ukrán kollégája, Volodimir Zelenszkij aláírt egy kétoldalú biztonsági megállapodást, amelynek célja hosszú távon szavatolni a polgári és katonai támogatást Ukrajnának az Oroszországgal vívott háborúban. 

A megállapodásban Franciaország vállalja, hogy 2024-ben 3 milliárd euróig további katonai segélyt nyújt Kijevnek, miután 2022-ben 1,7 milliárd, 2023-ban pedig 2,1 milliárd eurós támogatást adott

– mondta a francia államfő az ukrán elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató