2024. április 21. - Konrád
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Zelenszkij megmagyarázta a visszavonulást Avgyejevkából

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint “teljesen logikus” volt az ukrán hadsereg döntése, hogy a könyörtelen orosz nyomás hatására kivonuljon a Donbassz erődítményének számító Avgyejevkából. Kifejtette, hogy ezzel Kijev elkerülte a súlyos veszteségeket.A visszavonulás bejelentését pénteken Olekszandr Szirszkij tábornok, Ukrajna nemrég kinevezett főparancsnoka tette, aki szerint a döntés célja “a helyzet stabilizálása”, és az, hogy Kijev megőrizze pozícióit.

Megjegyzései a frontvonalról érkező jelentések nyomán érkeztek, amelyek szerint az Avgyejevkában lévő ukrán csapatok súlyos helyzetben vannak. A nemrég sürgősen a városba átcsoportosított ukrán 3. rohamdandár egyik magas rangú parancsnoka pénteken “kritikusnak” minősítette a helyzetet, hozzátéve, hogy az egység egy részét bekerítették. Több médiajelentésben az is szerepelt, hogy az orosz csapatoknak sikerült elvágniuk a fő logisztikai útvonalat az ostromlott városhoz.

A müncheni biztonsági konferencián szombaton tartott beszédében Zelenszkij megpróbálta lebecsülni a legújabb fejleményeket, és kifejtette, hogy “a bekerítés elkerülése érdekében úgy döntöttek, hogy más állásokba vonulnak vissza”. Ezt azért tették, hogy “a lehető legtöbb ukrán biztonságban legyen” – mondta az elnök, aki ragaszkodott ahhoz, hogy ez volt a helyes döntés.

Azt is megjegyezte, hogy ez “nem jelenti azt, hogy az emberek kilométereket vonultak volna vissza, és Oroszország bármit is elfoglalt volna”.

Zelenszkij azt állította, hogy Moszkvának “csak néhány kisebb települést és várost sikerült lerombolnia”, a legtöbb kár ukrán életeket ért.

A legutóbbi kudarcok ellenére az ukrán elnök ragaszkodott ahhoz, hogy Kijev még mindig győzni fog, azzal érvelve, hogy csak a megfelelő fegyverzet hiánya korlátozza. “Nem csak rajtunk múlik. És az avgyejevkai helyzet ezt megerősíti. Sajnos, Ukrajna mesterséges fegyverhiányban tartása… lehetővé teszi [Vlagyimir] Putyin orosz elnök számára, hogy alkalmazkodjon az ellenségeskedések intenzitásához” – panaszolta.

Avgyejevka 2014 óta frontváros, amikor a nyugat által támogatott kijevi puccsot követően először törtek ki ellenségeskedések Donbasszban. A területet az ukrán hadsereg gyakran használta a várostól mindössze 20 kilométerre fekvő Donyeck lakónegyedeinek ágyúzására.

Eközben a Pentagon egy meg nem nevezett tisztviselője pénteken azt mondta, hogy Ukrajna hamarosan nem lesz képes tartani a frontot Oroszországgal szemben, ha a kongresszus nem hagyja jóvá Biden új finanszírozási kérelmét. Nemrégiben az amerikai képviselőház nem tudott elfogadni egy további 60 milliárd dolláros támogatást Ukrajnának, miután a republikánusok több támogatást követeltek az USA déli határának biztonságának javítására.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató