2024. május 24. - Eliza, Eszter
EUR : 386.15
USD : 355.93
Időjárás ikon24°15°

A Lufthansa földi kiszolgálói kedden sztrájkolnak - leáll a német légiközlekedés

A német Lufthansa légitársaság földi kiszolgálói kedden sztrájkba lépnek - közölte vasárnap a Verdi szakszervezet, bejelentve ezzel a német közlekedési ágazatot sújtó legújabb munkabeszüntetést, mivel a munkavállalók több bért követelnek. A sztrájk a tervek szerint kedden hajnali 4 órakor kezdődik és szerdán 7.10 órakor ér véget - közölte a szakszervezet.

A Reuters tájékoztatása szerint, az érintett repülőterek: Frankfurt, München, Hamburg, Berlin, Düsseldorf, Köln és Stuttgart. Michael Niggemann, a Lufthansa emberi erőforrásokért felelős igazgatósági tagja szerint a sztrájk nem szerencsés, mivel a német légitársaság a tárgyalások során "messzemenő" ajánlatot tett - amelyet a Verdi elutasított -, és ez kellemetlenséget okoz az ügyfeleknek és a személyzetnek egyaránt.

Egy hasonló sztrájk miatt február elején 1000 tervezett járatból 900-at töröltek, ami mintegy 100 000 utast érintett.

A földi kiszolgáló részleg a Lufthansa dolgozóinak több csoportja között van, amelyek kollektív szerződésről tárgyalnak.

A Verdi 12,5%-os béremelést követel a földi kiszolgáló személyzet 25 000 dolgozója számára, vagyis legalább havi 500 euró (544,30 dollár) többletet 12 hónapos időszakra, valamint 3000 euró egyszeri kifizetést az  infláció ellensúlyozására.

Németországot, Európa legnagyobb gazdaságát számos országos sztrájk sújtja, amelyek a légi közlekedést, a vasutat és a tömegközlekedést érintik. Németországban gyakorlatilag mindennapossá váltak a munkabeszüntetések. Január elejétől több kulcsfontosságú ágazat is leállt Németországban, tüntettek a gazdák, majd hat napig a mozdonyvezetők, ami jelentős károkat okozott Európa egyébként is gyengélkedő legnagyobb gazdaságának.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató