2024. április 15. - Anasztázia, Tas
EUR : 391.76
USD : 367.13
Időjárás ikon27°16°

Havas: Szegény Orbán, kénytelen volt szóba hozni, hogyan szigetelte el az országot a világtól

Havas Henrik a Facebook próbált meg okos dolgokat írni...

„A Hír TV-ben néztem Orbán Viktor évértékelő beszédét, és arra gondoltam, hogy ha annak idején Antall József tartott volna egy hasonló beszédet, én, mint konzervatív értékrendű ember, biztosan ott ültem volna a hallgatóság sorai között. Antall József, az első vele készített rádióinterjúban azt mondta, hogy nem tud mit mondani a jövőjük miatt aggódó nyugdíjasoknak, mert alig két hete miniszterelnök.

Orbán Viktor nem tudott mit mondani az egészségügyről, az oktatásról, és persze arról sem, hogyan gazdagodtak meg a családtagjai, a baráti köre, és arról az elképesztő hierarchiáról sem beszélt, ami behálózza az egész országot, a polgármestertől a főügyészig. Az se került szóba nála, hogy miközben azt ígérte, hogy az ország belátható időn belül az öt legélhetőbb európai ország közé kerül, hogyan lehet az, hogy ma Magyarország az Európai Unió szegényháza? A legfontosabb mutatók tekintetében már nemcsak Szlovákia és Románia, de Bulgária is megelőzött minket.

A beszéd elején annyit tudott mondani a kegyelmi botrány kapcsán, hogy »A távozó két asszony kisujjában több méltóság van, mint a baloldal összes vezetőjében együtt.« Na, és mit mondott Balog Zoltán lemondásáról, meg arról, hogyan született meg ez a kegyelmi döntés, és van-e abban személy szerint felelőssége? Erről hallgatott. Nekem úgy tűnt, hogy a Várkert Bazár közönsége ezt nem is hiányolta.

Szegény Orbán, kénytelen volt szóba hozni, hogyan szigetelte el az országot a világtól. Azt mondta, hogy Az Európai Unió egy olyan fa, aminek nem szabad nekitámaszkodni. Azt már nem magyarázta meg, hogy hogyan állhatott elő az a helyzet, hogy huszonhat tagállammal szemben Magyarország egyedül maradt. Természetesen beszélt az orosz-ukrán háborúról, és megint előjött azzal az őrülettel, hogy a megoldás kizárólag a béke. Valahogy eszembe jut, hogy annak idején Magyarország miért szállított fegyvert a baráti Lengyelországnak, amikor a szovjet csapatok ellen harcolt. Persze, hogy azt sem említette, hogy most éppen Lengyelország hirtelen már nem baráti ország, hiszen az egykori EU-biztos, Tusk alakított kormányt. Az se meglepő, hogy jobboldali fordulatra számít az EU-s választások után. Az már más kérdés, hogy ebben többször is reménykedett, és mindig csalatkozott.

A beszéd alatt egyetlen egyszer vesztette el a hangját, amikor azt mondta, hogy bízunk benne, hogy Trump lesz az új amerikai elnök. Még annyit, hogy Orbán Viktor még csak nem is hasonlít Antall Józsefhez, és amikor befejezte a beszédet, arra gondoltam, hogy ugyan, mit keresnék én az Orbán Viktort kottából megtapsoló közönség soraiban? (...) Befejezésül: a miniszterelnök sok mindenről beszélt, csak egyről nem. Az ország állapotáról.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató