2024. május 01. - Fülöp, Jakab
EUR : 391.99
USD : 366.17
Időjárás ikon23°15°

Putyin: visszafordíthatatlan folyamatok kezdődtek Európában az orosz gáz elutasítása után

Az európai országok abban reménykedtek, hogy ha nem vásárolnak orosz gázt, Oroszország összeomlik, de visszafordíthatatlan folyamatok kezdenek beindulni, az európai ipar más országokba költözik – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök Pavel Zarubinnak adott interjújában.

"Nyilvánvalóan arra számítottak, hogy ha nem veszik el a gázunkat, gyorsabban összeomlunk, mint ahogy visszafordíthatatlan folyamatok játszódnának le. De a visszafordíthatatlan folyamatok valóban elkezdődtek. Az ipar más országokba, köztük az USA-ba költözik, ahol kedvezőbbek a feltételek és olcsóbbak az energiahordozók. Mert még mindig cseppfolyósítani kell, aztán át kell szállítani az óceánon, majd újra finomítani. Mindez növeli a költségeket"

- mondta Putyin.

Ukrajna pénzt kap a Gazpromtól az orosz gáz tranzitjáért, azt mondja, hogy Oroszország agresszor, és beváltja a pénzt, "nem szagolja" azt - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök.

"A gázvezeték egyik szála Ukrajnán keresztül halad. De van egy másik is. Azt az ukrán fél zárta le - nem mi, ők zárták le. Bár mi értelme van a lezárásnak? Pénzt kapnak tőlünk a tranzitért, bármilyen furcsán hangzik is. Agresszor-agresszor - kiabálják - de a pénz nem büdös. Beváltják a pénzt a tranzitért. Ennyi az egész. Erről sem beszélnek sokan. A Gazpromtól kapnak pénzt? Kapnak" 

Európa harcolt az orosz energiahordozók árának csökkentéséért, még akkor is, amikor azok viszonylag olcsók voltak - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök.

"Bár még akkor is, amikor viszonylag olcsók voltak, akkor is azt mondták, hogy túl drágák, és mindenki különböző eszközökkel, és a globális természet eszközeivel harcolt azért, hogy tovább csökkentse az energiaforrásaink költségeit. Kitaláltak mindenféle környezetvédelmi adókat, mindenféle dolgokat. Most már 300 dollár fölött van ezer köbméterenként és még több lesz" - tette hozzá.

Az európai országok döntsék el maguk, hogy vesznek-e orosz gázt vagy sem, Oroszország nélkülük is boldogul - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök a Pavel Zarubinnak adott interjúban.

"Hadd döntsenek ők maguk. Szükségük van rá - vegyenek, nincs szükségük rá - nélkülözni fogjuk" - mondta Putyin.

Németországon múlik a döntés az Ukrajnán átvezető gázvezeték második szálának megnyitásáról - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök a Pavel Zarubinnak adott interjúban, megjegyezve, hogy nem érti, mi itt a probléma.

"Mi a probléma a második vezeték megnyitásával Németország számára? Igen, kérem. Nem minket kell hibáztatni. Ugyanez a helyzet Lengyelországgal is. Van egy másik útvonal Lengyelországon keresztül. És végül minden csak a német kormány döntésén múlik" - mondta Putyin

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató