2024. április 12. - Gyula
EUR : 390.76
USD : 363.8
Időjárás ikon23°11°

Ursula felszólította az összes európai országot, hogy válasszon oldalt az ukrajnai konfliktusban

Európában nem lehet több "szürke zóna", az országoknak el kell dönteniük, hogy az ukrajnai konfliktus melyik oldalát támogatják - mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője szombaton.

"Az Ukrajna európai uniós integrációja felé tett lépés - a most zajló csatlakozási folyamat - hatalmas és fontos lépés, mert rájöttünk, hogy Európában nem lehetnek többé szürke zónák. Dönteni kell: vagy Putyin orosz elnökkel vagy a demokráciákkal vagy az autokratákkal vagy az értékeink tiszteletben tartásával"

- mondta a müncheni biztonsági konferencia margóján. 

Az EB vezetője szerint Európa "a világ egyedülálló projektje", amely a demokráciára épül, és amelyet Oroszország állítólag le akar rombolni.

Oroszország 2022. február 24-én különleges katonai műveletet indított Ukrajnában. Vlagyimir Putyin orosz elnök annak céljaként azt jelölte meg, hogy "meg kell védeni azokat az embereket, akiket a kijevi rezsim nyolc éven keresztül bántalmazott és népirtásnak vetett alá". Megjegyezte, hogy a különleges művelet kényszerintézkedés, Oroszországnak "nem maradt esélye másként cselekedni, a kialakult biztonsági kockázatok olyan mértékűek voltak, hogy más eszközökkel nem lehetett reagálni". Szerinte Oroszország 30 éve próbál megegyezni a NATO-val az európai biztonsági elvekről, de válaszul vagy cinikus csalással és hazugsággal, vagy nyomásgyakorlási és zsarolási kísérletekkel szembesült, miközben eközben a szövetség Moszkva tiltakozása ellenére folyamatosan bővül és közeledik Oroszország határaihoz.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató