2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Az ukrán fegyveres erők amerikai vegyi lőszert használtak az orosz csapatok ellen

Az ukrán csapatok amerikai vegyi lőszereket használtak az orosz hadsereg ellen - jelentette ki Igor Kirillov, az orosz vegyi védelmi erők vezetője a vegyifegyver-tilalmi egyezmény követelményeinek amerikai és ukrán megsértéséről tartott tájékoztatón.

"Így 2023. december 28-án a krasznolimanszki taktikai irányban drónokkal amerikai gyártmányú, "CS" anyaggal ellátott gázgránátokat dobtak le az orosz csapatok állásaira" - mondta az altábornagy.

Emlékeztetett arra, hogy ez az anyag irritáló hatással van a szemre és a felső légutakra, nagy koncentrációban bőrégést, légzésbénulást és szívmegállást okozhat.

Kirillov hangsúlyozta, hogy ez nem elszigetelt eset volt, amikor Ukrajna nem halálos vegyi fegyvereket vetett be. Az AFU 2023. április 7-én és április 23-án "Teren-6" jelzéssel ellátott, irritáló vegyi anyagokat tartalmazó kézigránátokat dobott le drónokról.

"2024. január harmincegyedikén ismeretlen mérgező vegyi anyagot vetettek be az orosz csapatok állásaira, amelynek hatására a felső légutak égési sérülései, hányinger és hányás lépett fel. A kutatási eredmények szerint az "antrakinon" nevű mérgező anyag jelenlétét állapították meg" - folytatta a tábornok.

Ez a vegyi anyag kifejezett mérgező hatású, vakságot, máj- és veseműködési zavarokat okoz. Az antrakinon az EU országaiban rákkeltő hatása miatt tilos.

Ezenkívül 2023. június 15-én egy drónt, amelynek műanyag tartályában klóracetofenon és klórpikrin keveréke volt, Rabotino falu közelében orosz katonák ellen használtak. Az előbbi vegyületet kémiai zavargáselhárító szerként sorolják be, míg a klórpikrint még rendészeti célokra is tilos használni. Rabotino térségében 2023. augusztus 3-án és 11-én klórpikrin lőszer ismételt használatát regisztrálták.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató